LÄS MER: Betygen: De var bäst i LHC mot HV

LÄS MER: Candevi: Drömmar gror i Stångebro

LÄS MER: "Var en riktig häftig upplevelse"

30-åringen har tillbringat hela sin karriär i Nordamerika, med fem NHL-matcher och 450 AHL-matcher på sitt cv. Nu värvad till Linköping för att vara målskytt och producerande spelare i en tänkt toppkedja.

Det såg sådär ut i träningsmatcherna, men nu är formen på väg.

Det syntes tydligt mot HV.

Snyggt framspelad av gamle kompisen Broc Little två gånger om satte han både 1–0 och 4–1 i hemmamötet med HV. Ett vasst skott och en snabb styrning. Till slut spräcktes den egna målnollan och överhuvudtaget såg Whitney pigg ut i nordamerikanska kedjan med Little och James Wright.

Artikelbild

| LINKÖPING 20180920 Linköpings Joe Whitney (19) har gjort 1-0 under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Linköping HC och HV71 i SAAB Arena. Foto: Stefan Jerrevång / TT / kod 60160

– Klart att jag väntat på det där första målet. Skönt att se pucken gå in. Det är så du bygger självförtroende. Nu behöver jag inte tänka på det där mer, sa han och såg belåten ut.

Han hyllade insatsen – och tackade alla för hjälpen.

– Det har varit en omställning och det är ett annorlunda spel här, men jag gillar det. Coacherna och killarna har varit fantastiska mot mig, sa Whitney, som med sina 168 centimeter över havet tillhör seriens minsta spelare.

Varför LHC?

– Dels kände jag Broc (Little) sedan tidigare, men jag har också spelat med många killar som snackat väl om Sverige. SHL har ett högt anseende i Nordamerika. Jag har spelat därborta i så många år och ville ha en utmaning och något nytt.

Om en och en halv vecka blir livet ännu bättre när övriga familjen anländer.

– Jag räknar ned. Nu blir det facetime varje dag, sa han och skrattade.