1 Frölunda

Alltid tufft att försvara ett guld, men den här gången känns det inte som så mycket klass har försvunnit – och dessutom har anfallssidan spetsats med centerstjärnan Johan Sundström. En drömvärvning. Kanadensiske OS-backen Karl Stollery är också ett meriterat tillskott. Kan inte tänka mig annat än att det blir tätkänning även i vinter.

Bästa nyförvärven: Johan Sundström, f, Kunlun, Karl Stollery, b, Jokerit.

Artikelbild

| Henrik Törnqvist.

Tyngsta tappen: Chay Genoway, b, Nizjny Novgorod, Jonathan Sigalet, b, Brynäs.

2 Färjestad

Vann serien senast och det skulle förvåna om det inte blir topplats och guldchans kommande säsong också. Riktigt tungt att tappa Jesse Virtanen till KHL och Joakim Nygård (?) till NHL, men några spännande värvningar med Victor Ejdsell i spetsen. Lär nog dessutom komma in något mer vasst innan lagbygget är klart i Karlstad.

Bästa nyförvärven: Linus Arnesson, b, Örebro, Victor Ejdsell, f, Rockford.

Artikelbild

| Dennis Everberg.

Tyngsta tappen: Jesse Virtanen, b, Traktor Tjeljabinsk, Joakim Nygård, f, NHL.

3 Luleå

Artikelbild

| Mattias Tedenby.

Titta på tappen här nedan. . . så förstår ni att det ser bra ut. Gjorde det starkt under gångna säsongen och har nu förstärkt med starka finska duon Ilomäki och Tyrväinen. Filip Hållander var ett jagat namn efter Timrås degradering, men valde Luleå. Kan finnas en risk att spelare som Joel Lassinantti och Jesper Sellgren försvinner.

Bästa nyförvärven: Arttu Ilomäki, f, Lukko, Juhani Tyrväinen, f, HIFK.

Artikelbild

| Johan Fransson.

Tyngsta tappen: Patrick Cehlin, f, oklart, Johan Harju, f, oklart.

4 HV 71

Artikelbild

Såg väldigt bra ut – men så försvann både Mattias Tedenby och Markus Ljungh sent och det har ställt till det något. Mikko Lehtonen är ett jättetapp, men uppgraderad backsida med Eric Martinsson, Emil Johansson och Johannes Kinnvall. Vann dragkampen om Axel Holmström och något säger mig att Linus Sandin kan bli en succé.

Bästa nyförvärven: Eric Martinsson, b, Geneve, Linus Sandin, f, Rögle.

Tyngsta tappen: Mikko Lehtonen, b, Jokerit, Mattias Tedenby, f, Davos.

5 Rögle

Bröderna Abbotts gäng fortsätter att bygga och har, som det brukar heta, något spännande på gång. Spände musklerna rejält och vann dragkampen om Dennis Everberg. En riktig prestigevärvning. Bättre backsida med Niklas Hansson, även han tillbaka. Truppen känns vassare än i fjol. Men jag känner mig inte helt säker på målvakterna.

Bästa nyförvärven: Dennis Everberg, f, Zug, Niklas Hansson, b, Texas.

Tyngsta tappen: Linus Sandin, f, HV, Jonas Ahnelöv, b, Leksand.

6 Djurgården

Nådde SM-final trots sargad trupp. Många tunga tapp efter det och sportchefen Joakim Eriksson har ett jobb att göra. Ytterligare någon (Jakob Lilja?) kan få chansen i NHL. Måste hitta ny förstakeeper efter Adam Reideborn. Marcus Högström ser ut att återvända och det är ett klipp. Hur blir det med Andreas Engqvist?

Bästa nyförvärven: Marcus Högström, b, Stockton, Tom Wandell, f, Örebro.

Tyngsta tappen: Daniel Brodin, f, Gotteron, Adam Reideborn, mv, Kazan.

7 Skellefteå

Satsar yngre och hoppas på genombrott för bland andra talangduon Philip Broberg och Jacob Olofsson. Rutinerade Niclas Burström och Arvid Lundberg återvänder från Växjö. Fokus borde ligga på att hitta en förstacenter och en målvakt eftersom Mantas Armalis ska opereras. Jimmie Ericsson spelar väl inte vidare…eller?

Bästa nyförvärven: Niclas Burström, b, Växjö, Jacob Olofsson, f, Timrå.

Tyngsta tappen: Emil Djuse, b, Dallas, Tim Söderlund, f, Chicago.

8 Brynäs

För att göra det kort: tunga värvningar och tunga tapp. Ryan Gundersen, Simon Bertilsson och Joel Kellman lämnar förstås stora hål efter sig, men främst Jonatan Sigalet och Anton Rödin är riktigt vassa nytillskott. Den sistnämnde tillbaka i Gävle efter flera och skadefyllda år utomlands. Jagar förstacenter och hoppas på Johan Larsson.

Bästa nyförvärven: Anton Rödin, f, Davos, Jonatan Sigalet, b, Frölunda.

Tyngsta tappen: Ryan Gundersen, b, Gotteron, Joel Kellman, f, San José.

9 Malmö

Sportchefen Patrik Sylvegård har haft en ganska lugn silly season och bygger vidare med samma tankar. Flera i Malmö suckar över att Anton Mylläri hamnade i LHC. Värvar mer danskt i form av Jesper Jensen Aabo, Jesper Jensen och Nicolai Meyer. Carl-Johan Lerby skrev på för Calgary, men blir kvar en säsong till. Bra det.

Bästa nyförvärven: Jesper Jensen Aabo, b, Jokerit, Jesper Jensen, f, Skellefteå.

Tyngsta tappen: Anton Mylläri, b, LHC, Christopher Nilstorp, mv, Graz.

10 Växjö

Växjö på nedre halvan? Ja, just nu. Knappast sen. Ombyggnad pågår. Har nästan enbart värvat ungt och talangfullt så här långt, vilket innebär att sportchefen Henrik Evertsson borde ha rätt rejält med kulor kvar för att fixa till spetsen. Här finns säkert en del på gång och främst forwardssidan kommer att uppgraderas med fler än Jakob Forsbacka Karlsson som blev klar igår.

Bästa nyförvärven: Marcus Davidsson, f, Djurgården, Jakob Forsbacka Karlsson, f, Boston.

Tyngsta tappen: Tuomas Kiiskinen, f. oklart, Kris Versteeg, f, Rockford.

11 Linköping HC

För första på många år missades slutspel i våras och även om värvningarna som gjorts känns genomtänkta så ligger man just nu på minus. Jag utgår från att tre namn, en back och två anfallare (helst centrar), av tillräckligt hög klass ramlar in under sommaren. Ersätts spetsen kan det absolut lyfta, med nya tankar och Bert Robertsson i båset.

Bästa nyförvärven: Henrik Törnqvist, f, Timrå, Hampus Larsson, b, Timrå.

Tyngsta tappen: Lukas Bengtsson, b, St Petersburg, Derek Roy, f, München.

12 Leksand

Sportchefen Thomas Johansson kan inte klaga över att han inte fått pengar att handla för. Jonas Ahnelöv och Johan Fransson är rutinerade och starka backkrafter. Målvaktssidan också klar med Juvonen och Brage. Nu behöver stärkas på anfallssidan och där är Patrik Zackrisson ett drömnamn. Roger Melin rätt man i båset för det här laget.

Bästa nyförvärven: Jonas Ahnelöv, b, Rögle, Jonas Fransson, b, Geneve.

Tyngsta tappen: Går inte att säga annat än Tobias Forsberg efter den så tragiska olyckan i vintras.

13 Örebro

Dominik Furch, Joonas Rask och Mathias Bromé sticker ut som bra nytillskott. Men frågan är om det inte är ännu mer kvalitet som lämnat i form av Jhonas Enroth, Aaron Palushaj, Linus Arnesson, Tom Wandell och Jere Sallinen? Sportchefen Niklas Johansson måste hitta rätt med sista spetsen för att det ska lyfta, tror jag..

Bästa nyförvärven: Dominik Furch, mv, Severstal, Joonas Rask, f, HIFK.

Tyngsta tappen: Aaron Palsuhaj, f, Davos, Jhonas Enroth, mv, oklart.

14 Oskarshamn

Skrällaget från Oskarshamn har börjat plocka in spelare, men enligt sportchefen Daniel Stolt ska ”åtta-nio spelare” till in. Det kommer att behövas. Men hur han ska få ihop ett tillräckligt bra lag för att undvika jumboplatsen efter 52 tuffa SHL-omgångar? Nja. Kan inte se det. Tränaren Håkan Åhlund får trolla en gång till.

Bästa nyförvärven: David Goodwin,f, Saipa, Tyler Kelleher,f, Ingolstadt.

Tyngsta tappen: Jonas Engström, f, Växjö, Joakim Hillding, f, oklart.