När Linköping HC på fredagen beger sig norrut för returmöte med Skellefteå blir Mattias Bäckman kvar hemma. 26-åringen har inte spelat sedan i slutet av november och frågan är när han är tillbaka.

Han vet det inte själv heller.

– Just nu är det inte alls bra. Jag har ont, känner mig stel och. . . ja, det är väl ungefär som det ser ut, säger han när vi träffar honom under en periodpaus i matchen mot Skellefteå i torsdags.

Artikelbild

| Mattias Bäckman.

Han haltar rejält när han strax senare går vidare.

Efter ett antal år i Nordamerika och Schweiz kom Linköpingskillen tillbaka till för att ta en ledande roll i moderklubben, men en efterhängsen skada har gjort att det bara blivit 18 matcher. Han lider av en höftskada, som också gjort att han fått bekymmer med rygg och ljumske.

Efter lång frånvaro var tanken att han senast skulle spela den här veckan. Det såg lovande ut, men efter några träningar med laget där han gått för fullt högg det i förra veckan till i ljumsken och han fick ont.

Igen.

– Enormt frustrerande. Jag kände mig bättre och trodde verkligen att det var på gång igen, men så blev det ett bakslag och allt kom tillbaka. Då kom en del tårar, det får jag erkänna. Det tog hårt mentalt. Det var inte det här man såg framför sig när man kom hem, säger han.

Det har under vintern blivit många undersökningar och besök hos olika läkare, men utan att få klart besked om vad som är fel och ovissheten smärtar även den.

– En sak om du har ont i en fot och vet att det tar sex veckor innan du kan spela igen. Men det här? Det har redan tagit mycket längre tid än vad jag och alla andra trodde.

Du tror inte att säsongen är över?

– Klart att man har tänkt tanken. Inte minst nu när det blev ett bakslag igen. Men jag tror och hoppas fortfarande, det gör jag. Jag vägrar ge upp och ska göra allt för att spela senare i vår, säger Mattias Bäckman.

Under de senaste matcherna har LHC haft tre av sina fyra tänkta toppbackar borta och utöver Bäckman saknas även Eddie Larsson och Lukas Bengtsson.

– Mitt i allting får man försöka vara positiv och fortsätta att träna på det sätt som jag kan göra. Det är jobbigt att inte kunna spela, men det finns många andra som har värre än jag, säger han.

Adam Brodecki är ytterligare en LHC-spelare som missat de senaste matcherna på grund av skada.

– Det går framåt och det är från dag till dag. Jag hoppas på spel (på lördag), men vill samtidigt inte riskera något och tvingas börja om med rehabiliteringen, säger han.