– Det är pappas fel att jag började med det här. Han har åkt sen jag var liten och då har jag alltid tyckt att det var coolt. Och då började jag också, säger Liljeblad med en glimt i ögat.

Han berättar att han inte var gammal när han för första gången ställde sig på pappas skidor. Därefter, vid nio års ålder, tog han det vidare till Linköping Vattenskidklubb där han började träna i olika grenar. Pappa har alltid varit med sedan starten.

– Han hjälper mig väldigt mycket. Vi bor i Norrköping så det är ofta han som skjutsar mig hit. Men han åker även själv, så han tycker också att det är kul, säger Liljeblad.

Artikelbild

| Lucas Liljeblad laddar inför ungdoms-SM i helgen.

Även fast den första tävlingen i tidig ålder kanske inte var den bästa, har han nu ett antal meriter på listan.

– Jag har ju några medaljer från tidigare ungdoms-SM. Förra året fick jag medalj i hopp och kombinerat, vilket är det sammanlagda resultatet av alla grenar, menar 16-åringen.

Det är dock inte bara pappa som har hjälpt honom, utan David Rosén har också varit betydande för framgångarna.

– Han har alltid hjälpt oss alla i laget. Han är på plats hela tiden och har också åkt sedan han var mindre. Det är han som coachar när man är här och tränar.

Artikelbild

| Lucas Liljeblad tränar grenen trick.

Han berättar också att det är en tacksam sport med tanke på den fina relationen mellan tävlande och konkurrenter. De har bland annat skapat en grupp på det sociala mediet Snapchat som de flesta tävlande vattenskidåkare är med i. Liljeblad beskriver därmed att alla hänger med alla under tävlingarna och att man har väldigt roligt ihop. En skön sport helt enkelt.

Nu väntar dock ungdoms-SM som under helgen avgörs vid Linköpings Vattenskidklubb, Mörstorpsjön.

– Det är SM som är den största tävlingen jag ska åka i år. Och det känns ganska bra. Jag har mest åkt trick det här året, så målet är att slå personligt rekord och att stå på pallen, säger han.

Han är dock inte ensam från Linköpingsklubben, utan kommer också tävla med lagkamraterna Alice och Jacob Nordenhed. Att det är på hemmaplan är något han ser positivt på. Man känner igen både vattnet och båten.

Avslutningsvis påpekar Liljeblad att han i framtiden vill fortsätta åka vattenskidor och ha roligt. Samtidigt skulle det vara en dröm att vinna den största tävlingen i världen, masters, där världens bästa vattenskidåkare deltar.