Åby går in i en ny fas. En häftig sådan. De idrottsliga faciliteterna tar nästa steg i den nya hallen. I helgen arrangerade Norrköpings kommun – tillsammans med Åby Oilers, Hultic BK och Åby IF – en stor invigningsfest.

Och folket kom.

En fullsatt cafeteria såg genom fönstren ned på planen där framtiden visade upp sig. Även om det mestadels blir innebandy och handboll innanför de nybyggda väggarna går det även lika bra med andra sporter.

Artikelbild

Som fotboll, till exempel.

– Det var roligt, jag var här på den första invigningen också, sa en trött Klara Kassander bredvid den ena av två fotbollsplaner.

Hon hade precis spelat en internmatch mot tjejerna i laget. Klara, som känt på golvet tidigare, är nöjd med sin nya hemmahall under vinterhalvåret.

– Det är inte så annorlunda att spela här, men den är fin och är bra att ha träningar i. Den är stor och många kan använda den, menade Klara, som blandar sin fotboll med tennis.

Artikelbild

Vid den andra planen spelade åtta grabbar mot varandra. I det vita laget fanns Hugo Westerberg. Han var lite överallt på golvet i Åby. En pustande sjuåring hade haft en rolig förmiddag.

– Det är en fin hall, jag har haft ”gympa” i den innan. Den är mycket större än den vi spelade i innan, tyckte han.

Märks det när du spelar att den är ny?

– Ja, när man skjuter så här känns det mera, sa Hugo och visade med sin högerfot.

Under dagen bjöds besökarna på lite av varje – i sportens tecken förstås. Knattematcher i fotboll, handboll och innebandy inledde. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och Bengt Cete (MP), ordförande i stadsplaneringsnämnden, höll en invigningsceremoni. Kören Nostalgeeks charmade publiken med skönsång.

Och till sist en match mellan Åby Oilers och Hultic, där det spelades en halvlek innebandy och en halvlek handboll. Under vilket hallnamn de båda lagen kommer spela i vinter är fortfarande oklart.

Desto klarare är det att Åby fått en hall för framtiden.