En nostalgisk känsla, 30 år efter att tjejen från Finspång slog upp dörren för det svenska golfundret.

Den tidigare medarbetaren Tomas Hagfelt jobbade på på NT-sporten den kvällen. Golf hade inte slagit igenom, kanalutbudet var begränsat så delar av sportredaktionen flyttade till ett hotell i stadens södra utkanter för att följa US Open-dramat.

– Vi fick hyra in oss på ett hotell i Norrköping där vi visste att de hade en kanal som visade tävlingen, berättar Hagfelt för Expressen som efteråt varit golfskribent och chefredaktör på Golf Digest.

Artikelbild

| Lotta Neumann, 1989, året efter succéskrällen i US Open.

– Vi följde hela rundan och jag satt med den tidens dator, det var en Tandy. Det var en dator som vi precis hade fått och det var en viss osäkerhet om i fall vi överhuvudtaget skulle kunna skicka texten till huvudredaktionen för tryck, berättar Hagfeldt.

Tidsskillnaden, snäv lämningstid. Texten blev i mångt och mycket ett hål-för-hål-referat.

Inför avgörande rundan ledde Neumann med två slag. Det gick vägen och efter söndagens spel var hon tre före världsnamnen Patty Sheehan och ytterligare ett slag till på Dottie Pepper.

– Det var mitt i natten och svettigt att hinna innan deadline, när jag körde hem var jag bara glad. Jag körde runt och tutade för mig själv. Det var häftigt att vakna på morgonen och se att allt fanns i tidningen, berättar Hagfeldt i intervjun.

Kvällstidningarna var för en gångs skull tvåa i löpsedelsjakten. Dagen efter Sveriges första majorseger var sig ingenting likt. Inte för Finspång, inte för svensk golf och inte alls för Lotta Neumann som åkt till Baltimore, mest för att klara kvalgränsen.Det var hennes sjätte tävling på USA-touren.

Lotta väcktes sömndrucken och något yr efter firandet.

– Jag visste nog inte riktigt hur stort det var att vinna US Open. Morgonen därpå skulle jag vara med i rikstäckande livesända TV-programmet "Good Morning America" men höll på att försova mig. En limousine kom till hotellet. Chauffören knackade på dörren och han fick stanna för kaffe och en munk på vägen till banan där jag skulle vara med på länk. Där stod jag med en lammullströja på mig, det var 30 grader varmt och en kameraassistent riktade en skärm för att se till att allt ljus landade rätt i mitt ansikte, berättar hon för Svensk Golf.

Finspångstjejens genombrott var en dörröppnare för framtida världsstjärnor.

Annika Sörenstam som senare vann tio majors såg också löpsedlarna

Och inspirerades.

– Det är något jag aldrig glömmer. Känslan av att se en svensk vinna den största tävlingen som fanns inom golfen var helt otrolig. Jag gick ner till bensinstationen dagen efter och minns löpsedeln ”Lotta Neumann vinnare i natt i USA!” Det var helt klart en inspiration för mig – hon satte svensk golf på världskartan, berättar Annika för Svensk Golf.

Liselott Neumann fick en lång karriär som spelare, många titlar. Även som lagkapten för Europas Solheim Cup-lag som besegrade omöjliga USA på bortaplan 2013.

Men någon mer majorseger blev det aldrig för Lotta. Nu 30 år efteråt har möjligheten dykt upp igen för svenskan som är bosatt utanför golfbanan vid Mission Hills i Kalifornien.

Lotta tävlar idag sporadiskt på Legends Tour, för gamla världsstjärnor över 50 år. Herrarna har sitt Champions Tour där bland annat Jesper Parnevik spelar. Men damernas tour har inte riktigt slagit igenom. Kanske kan den allra första tävlingen av US Senior Women´s Open ge den extra skjutsen.

För Liselotte som saknat tävlingsmomentet blev tillfället både symboliskt och nostalgiskt. Nu finns chansen att vinna en major igen 12–15 juli.

– Det ska bli superkul. Att vi får debutera 30 år efter att jag vann US Open gör det extra speciellt och det är klart att minnena från Baltimore kommer att finnas med under årets tävlingsvecka. Jag åker dit för att vinna och min caddie från 1988, Mark Scott, har lovat att ställa upp.

Precis som under karriären har hon inte slarvat med föreberedelserna.

– Jag kommer att ändra upplägg inför tävlingen och lägga ner lite mer tid. Både i gymmet och på banan. Jag har en personlig tränare som bor norr om San Diego. Den sista månaden innan kommer att bli rätt så intensiv, framför allt är det närspelet som måste vässas – 30-, 40-metersslagen. Det svåra är att träna, träna, träna när jag inte får något kvitto på att det jag gör är rätt. Det blir väl det svåraste med US Senior att komma dit när man inte tävlat och känt nerverna och pressen när du har ett slag som gäller. Samtidigt som Laura Davies och Juli Inkster kommer dit direkt från LPGA, sa tävlingsmänniskan till Svensk Golf i våras.

– Jag vet hur det känns att få gå ner för sista hålet och ha segern inom räckhåll, sätta sista putten för vinst. Den känslan kommer aldrig att försvinna. Jag har dock blivit en bättre förlorare och är inte så hård mot mig själv längre, säger golfambassadören från Finspång.