Det är dagen efter operationen. Går allt vägen är Kolmårdskillen Jonatan Mattsson hemma om två dagar från ortopeden.

Då återstår ett halvårs läkning av underbenet som gick helt av i helgens SM-tävling i småländska Vissefjärda.

– Vi kom tre stycken in i första kurvan efter starten och jag krokade fast i något och gick omkull. Bakom kom nästa förare som körde över mig, berättar Jonatan som kör för Linköpings MS.

Artikelbild

| Operationen gick bra i går. Fungerar kroppen och läkningen kan Jonatan skrivas ut om ett par dagar.

Han är inte upprörd efter olyckan som stängde säsongen.

– Jag vet inte exakt vem jag krokade i eller vem som körde på mig. Är bara glad att ingen körde över mitt huvud när jag låg där, det hade varit värre.

Hann du tänka något när du låg där?

– Bara att det gjorde ont och att jag ville bort därifrån så fort som möjligt. Jag tänkte vad fasen håller jag på med?

Säsongen 2018 som startade så bra med EM-premiär och oväntat bra prestation för Jonatan. Men materialmässigt har det varit rörigare.

Nya regler gjorde att Jonatan valde att köra 250 kubiks tvåtaktshoj istället för fyrtakt.

– Den var starkare och det var den cykeln jag körde EM-deltävlingen på i Holland. Men det ska vara enklare att sköta tvåtakt och billigare delar, men det visade sig inte vara så på elitnivå.

Efter en viss beslutsvånda och hjälp av sin märkesleverantör bytte Mattsson till en större fyrtaktscykel.

Försäljningen av den tidigare cykeln blev dock ett mindre haveri.

– Visst sålde jag den men den som köpte den hade tydligen inte för avsikt att betala den. Att tappa 56 000 kronor gräver ändå lite hål i en budget. Det är knappast att man har de pengarna liggandes och skräpar någonstans. Vi vet vem det är, har polisanmält men de säger att de inte kan göra något.

Ändå, att reda ut härvan, träningen med nya cykeln skapade inga idealiska förhållanden inför den andra SM-deltävlingen i Vissefjärda.

– Därför var jag verkligen nöjd när jag hade fjärde bästa tiden på träningen innan. Jag hade huvudet med mig och allt kändes bra och hade gjort en lyckad tävling så långt. Vi var tre stycken som kom mot första kurvan och jag körde mitt idealspår. Det var ingens fel men det känns extra surt när det gick så bra, berättar Jonatan.

Nu väntar nya utmaningar.

Gå på kryckor, duscha med gips och bemästra rehabiliteringen.

– Jag har givit upp tankar på comeback i år. En kollega jag jobbar nära med tyckte synd om mig och börjat samla in pengar, berättar Mattsson om plåstret på såret för en kraschad säsong.