Det var lite oväntat att Himmelstalund skulle lyckats arrangera Sveriges första rally, de flesta tävlingar även i skåne har fått ställas in när vintern vägrat släppa sitt grepp.

58 ekipage vågade sig dock ut på grusvägarna i Energikontrollsprinten och kunde konstatera att förhållandena var över förväntan.

Bland alla rutinerade förare var det unge Ringarumskillen Adrian Ring. Linköpings MS, som stack ut i den tyngsta fyrhjulsdrivna klassen tillsammans med pappa Per-Åke Ring.

Artikelbild

| Tvåa. Magnus Johansson var tvåa i den tvåhjulsdrivna klassen för A-förare.

I debuten i stora klassen på årets första tävling kom 18-åringen trea både i den fyrhjulsdrivna klassen och även totalt i sprinten.

– Adrian var ungdomsförare i fjol och där han vann egentligen allting. Det finns förare i samma åldersklass som han nere i skåne, men de är kanske 2-3 klasser lägre. Men där får de stort stöd från näringslivet och sponsorer. Man skulle kanske hoppas att det skulle finnas något liknande här i Östergötland när vi har en sådan talang, säger pappa som mer eller mindre fostrat sonen i rallybilen.

Samtidigt är förväntningarna en bromskloss.

– Han är 18 år och lite försiktig, jag är hans pappa så det är lite svårt. Han känner nog av förväntningar. Folk säger att han är en av de mest lovande förarna de sett och det kan skapa ett visst tryck. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra även om det är kul att det finns en så lovande förare som han i Östergötland, säger Per-Åke Ring.

Artikelbild

| Vann. Linus Månsson vann den tvåhjulsdrivna klassen för C-förare.

På Himmelstalundsfältet startade Adrian lite osäkert i första heatet. I det andra kom han tvåa och låg också totaltvåa i rallyt.

– Han var någon tiondel från förstaplatsen då. Sedan i tredje heatet blev han lite för ivrig och fick några sladdar i lösgrus, men det blev ändå en tredjeplats, sa pappa Ring som läste noterna.

– Det här var ett inhopp just idag i pappas bil. I vanliga fall ska jag nog köra tvåhjulsdrivet. Jag är ung och det är många bitar som ska falla på plats för en satsning, säger Adrian efter det lyckade gästspelet i fyrhjulsdrivna bilen.

Vann klassen gjorde Jacob Jansson före Kenny Stavbom, MK Speed.

I den tvåhjulsdrivna klassen för A-förare var Magnus Johansson, Östgöta BSF, tvåa bakom Victor Karlsson, Vimmerby. SMK Valdemarsviks Stefan Kemle kom femma.

I tvåhjulsdrivet för C-förare vann Linus Månsson, Östgöta BSF. NMK:s Fredric Larsson var sexa före Niclas Edqvist, Östgöta BSF.

– Vi fick mycket beröm och det var många som var förvånade att banorna var så pass bra. Det var Sveriges första grustävling för säsongen och det var mycket publik, sa NMK:s Thord Karlsson.