Snart 59-årige Zdravko Mamic var höjdaren inom kroatisk fotboll under knappt 13 år i inledningen av 2000-talet. Som vd för storklubben Dinamo Zagreb och vice ordförande i det nationella fotbollsförbundet förskingrade han hundratals miljoner kronor i samband med övergångar, bland annat när Luka Modric såldes till Tottenham 2008.

I början av juni i år dömdes Mamic till sex och ett halvt års fängelse för skattebrott efter sex, sju år av rättslig process.

Landslaget har varit väldigt impopulärt de senaste åren, och många supportrar har velat bojkotta det, eftersom det betraktats som hans personliga egendom. I vissa delar av Kroatien, längs kusten, har man inte velat höra om det kroatiska landslaget, säger frilansjournalisten Tonci Percan, som är född i Kroatien men bor i Sverige sedan 1970-talet, till TT.
Artikelbild

| Kroatiens lagkapten Luka Modric, vänster, och bosniske förbundskaptenen Zlatko Dalic efter semifinalsegern mot England vid fotbolls-VM i Ryssland.

Tillsatte kompisar

För drygt två år sedan tvingades Zdravko Mamic avgå från sin post inom Kroatiens fotbollsförbund. I fjol tillsatte förbundet en dittills relativt okänd förbundskapten, bosniern Zlatko Dalic, som nu lett Kroatien till söndagens VM-final mot Frankrike på Luzjniki-stadion i Moskva.

En del av förklaring till att Kroatien inte lyckats hittills är att förbundet och Mamic har tillsatt sina kompisar som förbundskaptener, som Ante Cacic senast. De har inte tagit dit bra förbundskaptener. När Dalic kom var han helt obekant i Kroatien, men hade haft framgångar med Al Ain i asiatiska Champions League. Han har lyckats verkar det som, säger Tonci Percan.

Jämför med Italien

Landslagskaptenen och Real Madrid-stjärnan Luka Modric står åtalad för mened och riskerar fängelse efter att ha lämnat ett misstänkt falskt vittnesmål i fallet Zdravko Mamic. Men VM-succén har ändå bidragit till att Modric och landslaget blivit mer omtyckt igen i hemlandet

Folk börjar göra skillnad nu. Framgångarna har åter satt Modric på kungatronen. Man kan jämföra det med Italien 2006 då förbundet var korrupt (spelskandalen inom Serie A och Serie B) och så gick de och vann VM.