Det är femte gången som loppet arrangeras. Med start i Laxholmskällaren och mål på muséets våning sju. Tjalves Frida Södermark, som var med och drog igång loppet 2014, hoppas och tror på bra deltagande i år också.

– Vi räknar med att det blir över 100 deltagare och över 20 000 till välgörenhet, säger hon.

I år går pengarna till ett barnhem i Mocambique, The Mission Mozambique Trust.

Artikelbild

| Anna Hall, Frida Södermark och Jennifer Carlsson ser fram emot Trapploppet på torsdag.

– Det var efter Comrades som jag var ute och backpackade, på en färja över en flod träffade jag en kvinna med barnhemsbarn. Hon hade flyttat dit, blivit kvar där och körde löpning två gånger i veckan med sina kompisar. Jag skickade ett mail i höstas att jag skulle stötta dem och de här barnen som många är föräldrarlösa. Hon blev så glad att hon inte visste var hon skulle ta vägen, berättar Frida Södermark om Trapploppet som handlar om mer än att bara ta sig uppför våning efter våning.

Det blir också en utmaning i själva tävlingen, där blåljuspersonal kan utmana varandra – brandkår, polis och sjukvård.

Jennifer Carlsson har tagit sig uppför trapporna förut och representerar sjukvården.

– Jag har sprungit flera gånger och det är superkul. Sedan blir det extra roligt när man får utmana kollegor. Det blir en tävling i tävlingen, säger Jennifer.

Anna Hall representerar brandkåren och kommer springa loppet för första gången.

– Jag har tänkt vara med tidigare men det har bara inte blivit av. Nu är jag med och det är extra kul med en sådan här utmaning, säger Anna.

Frågan är vem som kommer vara snabbast upp för alla trapporna?

– Jag känner att jag kommer få det problematiskt för Anna är så otroligt spänstig. Jag är mer van att springa längre distanser. Men det gäller att ge järnet och att ta kurvorna bra, säger Jennifer Carlsson.

– Jag ska bara köra järnet från början, jag har bara hört från de som sprungit tidigare att det känns i benen på slutet. Det ska bli kul att testa på det, säger Anna Hall.

Mårten Mellberg från Arbetets Museum berättar att banan kommer se likadan ut som vanligt, med lite löpning över våningsplanen på ett par ställen mellan de två trapphusen.

– Det är ju sju våningar, sedan är det dubbel takhöjd i det här huset. Att man får vila är kanske fel ord men när man springer över våningarna blir det ett litet avbrott i det.