Svenska mästaren blir av med två av sina startspelare. Tyska Köln 99ers har kontrakterat Olle Svensson och centern Mårten Lilja. Dolphins coach, Åke Björck, är glad å spelarnas vägnar, men ser också till sitt eget. Det blir en försvagning i Dolphins.

– Det innebär ju att 40 procent av förstafemman försvinner för vår del, säger Björck och fortsätter.

Hur ska ni ersätta dem?

Artikelbild

| Mårten Lilja ska testa vingarna i utlandet – igen.

– Det finns ju inte en uppsjö med spelare att välja mellan. Men vi får hoppas på någon ung talang

Köln ligger i den tyska högstadivisionen, men var nära på att halka ur förra säsongen. Spelarnas nya klubb är stor och ligan håller toppkvalitet.

För Olle Svensson, från Motala, kom intresset överraskande.

– Jag blev chockad när de kontaktade mig, det var ingenting som jag väntat mig. Jag planerade att plugga engelska till nästa termin, säger spelaren som kommer från Motala.

Inte nog med att det är ett nytt land, klubb och stad för Svensson. Nu ska han också flytta hemifrån.

– Det blir ju speciellt när det inte alls var planerat. Det blir spännande och en upplevelse sig, säger 20-åringen.

Olle Svensson har varit i klubben i åtta år och Mårten Lilja har spelat i den orangefärgade tröjan sen 2005, bortsett från ett år i utlandet. Då lirade Lilja i den spanska ligan och närmare bestämt i Abeconsa Basketmi.

Nu ska han testa lyckan utomlands igen.

– Det ska bli riktigt kul. Erbjudandet kom efter att vi spelade mästerskap (EM, reds. anm.) i Belgien. Han som är assisterande i landslaget tränar Köln 99ers, säger 27-årige Lilja.

Han kan lite tyska sen en vistelse i ligan 2011. Men det blir en omställning gentemot hans tidigare äventyr på den iberiska halvön.

– Det blir annorlunda. Världens bästa lag spelar för närvarande i Tyskland. Ligan är också mer fysisk än den spanska.

Lilja hoppas på att den här chansen kan bidra till att han får stanna i utlandet ett tag – han är också övertygad om att Kölns nyförvärv kommer ge avkastning på planen.

– Vi ska ner dit och göra ett bättre resultat. Jag och Olle kommer åka ner och göra skillnad, säger Lilja.

I Dolphins är Åke Björck kvar. Men även där finns det ett visst frågetecken.

– Klubben har inte bestämt sig än. Jag har aldrig skrivit ett avtal med klubben – jag har aldrig haft kontrakt. Trots det har jag varit coach sen år 1963. Men vi får se, Lasse Johansson (klubbdirektör) är i alla fall positiv. Som det ser ut just nu så blir jag kvar, avslutar coachen.