Med passion att hjälpa: "Lär mig massor"

Anna Lundquist inser att hon fått förutsättningarna – men tar inget för givet. "Nyttigt göra något för andra", säger 23-åringen.

Anna Lundquist skaffade snanny nya vänner och inspireras av att hjälpa till.

Anna Lundquist skaffade snanny nya vänner och inspireras av att hjälpa till.

Foto: privat

Basket2019-09-20 08:51

Systern Klara Lundquist är en av landets mest spännande spelare. 

Den egna karriären har tagit Anna Lundquist från flicklaget i Alvik hela vägen till ligaspel. 

Dessutom har 23-åringen representerat alla ungdomslandslag och avverkat två år på college i New York. 

Till den kommande säsongen valde guarden att byta miljö och det är mer än en kompetent basketspelare som kommit till Dolphins.

Anna Lundquist nöjer sig inte med att satsa helhjärtat på att bli så bra som möjligt, hon vill ge andra chansen till något bättre.

– Jag lär mig massor av det här. Att inte göra något för sig själv är nyttigt, säger stockholmstjejen som tillsammans med  barndomskompisen Elsa Landberg var i Afrika i juli.

I huvudstaden Abuja anordnades ett läger för unga tjejer och killar som inte haft samma chans att satsa på basketen.

Hur två svenska baskettjejer hamnade 360 meter över havet i en annan kontinent?

– Elsa går sista året på college. Där spelar hon tillsammans med en tjej som heter Theresa Dangosu som är från Nigeria. Hon har en kontakt, Sam Oguche, som tyckte att det lät häftigt att vi ville hjälpa till. Det hela blev en ganska stor grej, berättar Anna.

Som inte tvekade när planen svällde till något större än vad som först var grundtanken. 

– Jag och Elsa gick ut på Facebook och samlade ihop kläder, bollar och annat material. Gensvaret var fantastiskt, fortsätter Lundquist som även fick ett stort basketföretag att sponsra.

Välkomna initiativ på vägen.

På plats i Nigeria var det 320 barn som mötte upp. Då väntade nästa utmaning.

– Det fanns ingen inneplan. Vad vi hade tillgång till var en basketplan ute med två korgar men det gick bra med kreativa coacher. De som inte var på planen höll hela tiden igång på gräset. Vi var igång hela tiden, berättar Anna.

Dagarna i juli gav mer än vad Anna Lundquist hade vågats hoppats på. 

Bortom att det var första gången i landet och den fina naturen var det minnen att ta med sig. 

– Klart man lär sig mycket. Det här handlar inte om mig, min träning eller vad jag gör för att nå framgång. Det är nyttigt. Jag blev så otroligt inspirerad och motiverad att komma och träna hårdare än någonsin. Vi är taggade att göra de här igen och göra det bättre. Man inser att man är lyckligt lottad, säger Lundquist. 

Parallellt med att ligan snart drar igång och livet som elitspelare diskuterar Anna Lundquist och Elsa Landberg för nya läger och insatser över gränserna.

– Vi kommer att kunna planera bättre den här gången med ett års framförhållning. Vi söker nya samarbeten och sponsorer för att göra det här ännu bättre. Jag och Elsa har startat en ideell förening, Bounce Together, och vill göra det här långsiktigt och proffsigt för att nå ut till så många som möjligt, säger Anna Lundquist. 

Anna Lundquist och Elsa Landberg fick mersmak och har kommit en bit i planeringen hur de vill jobba vidare.
Anna Lundquist och Elsa Landberg fick mersmak och har kommit en bit i planeringen hur de vill jobba vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!