Melina prisas igen efter sitt roliga 2019

Melina Andersson får ett välkommet tillskott i satsningen mot OS. Bråvikens landalagskanotist får årets stipendium från Sällskapet Idrottens Bröder.

Melina Andersson får årets SIB-stipendium.

Melina Andersson får årets SIB-stipendium.

Foto: Christer Gustafson

Kanot2019-11-07 09:00

SIB-stipendiet har delats ut i princip varje år sedan simmaren Gary Andersson fick det 1973. Melina Andersson har ett bra år bakom sig och får nu ytterligare ett bevis på det när hon får det i år.

20 000 kronor i stipendium kommer också väl till pass i en sport som kostar en hel del.

– Det betyder mycket. Det är många egenavgifter som brukar kunna vara ganska höga. Att åka på ett VM kostar ett par tusen, även om jag tävlat mig till en bättre ranking nu, säger Melina som i dagarna ger sig ut på en period med många läger.

2019 var året där hon tog brons i U23-EM på K1 500 meter. På 200 meter var hon snubblande nära ett brons till. Det blev guld, silver och brons på SM. Men i K2:an lyckades hon inte kvala in till OS i Tokyo. Den chanser lever dock än.

Var det här ditt bästa år hittills?

– Det tycker jag. Det var på EM som det kändes som att jag fick ut mest av det jag kunde utan att det var andra grejer i vägen. Det känns lite overkligt när det går så bra. Jag hade det i mig men jag var inte så bra rankad inför finalen, säger Melina.

Nu åker hon till Kanarieöarna för ett SOK-läger med olika idrotter samlade. Därefter väntar en olympic camp i Stockholm innan hon sticker till Florida för nya förberedelser inför 2020. OS är fortfarande inom räckhåll. I år kommer hon satsa tillsammans med en ny kompis i K2:an. Karin Johansson från Lidköping och Melina Andersson siktar mot Tokyo.

– Vi kommer antagligen få chansen att kvala i vår. 6–7 maj i Tjeckien. Vi måste vinna, eller möjligen komma tvåa, säger Melina Andersson.

Skulle duon lyckas får Sverige en plats. Då är chansen ganska stor att det också blir OS för Bråvikens KK:s landslagstjej.

– Det är en plats för Sverige i så fall. Enligt SOK som väljer, de kan tacka nej också, så gäller det i så fall att vi kommer topp-åtta på en världscuptävling och visar att vi kan vara på den nivån. Om vi inte klarar det kan vi bli uttagna på framtidskriterier också. Det är bra eftersom jag fortfarande är ung, säger Melina Andersson som är med i satsningen mot OS 2024 och 2028 i första hand.

Men det kan bli en bonus redan nästa år.

Vad skulle det betyda?

– Det hade varit en stor grej för mig, jag har alltid velat åka ett OS.

Chanserna?

– Vi har ganska stora chanser att kvala in ändå, många nationer har redan kvalat. Det är de mindre nationerna kvar, säger Melina Andersson som får ett välkommet tillskott i den satsningen av SIB.

Håkan Wetell från SIB och Melina Andersson med checken.
Håkan Wetell från SIB och Melina Andersson med checken.
Karta: Bredgatan 15
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!