Klassisk tävling tillbaka efter många år

Det är 32 år sen senast. Nu är det dags igen i Finspång.

Det blir mer trial i Finspångsskogen i höst.

Det blir mer trial i Finspångsskogen i höst.

Foto: Christer Gustafson

Motorcykelsport2019-10-08 09:00

Det händer en del i Finspong Trial Club. Tidigare i somras arrangerade klubben en SM-deltävling. Nu är det dags för nästa tävling på trialområdet vid Ekedalsvägen.

En gammal klassiker ser dagens ljus. Senast Kanontrial avgjordes var 1987, men efter 32 år väljer FTC att dra igång den traditionsrika tävlingen igen.

– Första gången Kanontrial avgjordes var i början av 1960-talet, och den fortsatte sen till -87. Svenska eliten kom hit på den tiden, nu är det en ny generation förare som inte har varit med om just den här tävlingen tidigare, säger Stefan Andersson i FTC om tävlingen som avgörs 19 oktober.

Precis som förr i tiden får totalvinnaren sitt namn ingraverat i ett vandringspris – en minikanon. Senior-, junior- och ungdomsklasser ska avgöras under de närmare sex timmarna på tävlingsbanorna.

– Vi satsar på att få mellan 35 och 40 startande, vi hade ju 52 på SM i somras, säger Stefan.

Då bjöd arrangören på riktigt svåra och utmanande banor. Nåt liknande är att vänta den här gången, vilket inte minst årstiden ska bidra till.

– Datumet är valt med omsorg, konstaterar Stefan med ett skratt och fortsätter:

– Det blir lite halare underlag så det kommer nog räcka till med svårigheter.

Bland arrangörsklubbens deltagare finns bland andra Martin Lagergren, den tidigare EM- och SM-föraren, som under året visat att han fortfarande kan hantera en trialcykel på bästa sätt.

– Martin vann sin klass i Östtrial-serien i år och kommer bli en favorit i den "värsta" klassen även i Kanontrial, säger Stefan.

Parallellt med den nygamla satsningen kommer DM att avgöras, på samma banor på samma dag.

Karta: Ekedalsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!