Montén lämnade därför en forwardsplats öppen när han presenterade den preliminära truppen till junior-VM i kanadensiska Vancouver och Victoria den 26 december–5 januari.

De positiva NHL-besked han fått gäller backtrion Eric Brännström, Vegas/Chicago Wolves, Timothy Liljegren och Rasmus Sandin, Toronto Maple Leafs/Toronto Marlies.

Klartecken som gör att Juniorkronorna kan stoltsera med en imponerande backbesättning, åtminstone på pappret, och i klass med fjolårets trots att Rasmus Dahlin saknas.

Det är skickliga spelare och spelar på den näst högsta nivån man kan göra i Nordamerika. Timothy och Erik var ju med redan i fjol och har en stor erfarenhet med sig från det, säger Montén.

"Full respekt"

Forwardssidan ser inte lika vass ut som de senaste åren – i fjol med stjärnnamn som Elias Pettersson, Lias Andersson och Alexander Nylander.

Därför skulle ett positivt besked från Anaheim betyda mycket. Den förre Luleåforwarden, som spelat 15 NHL-matcher i höst, var med redan i fjol.

Vi har en positiv dialog. Jag har full respekt för Anaheim med deras situation, de har haft mycket skador och varit lite upp och ned och Isac har varit på båda ställena och spelat, säger Montén om Lundeström som sedan en tid tillbaka är i farmarlaget San Diego Gulls.

Truppen innehåller tre målvakter, åtta backar och 15 forwards och en back samt två forwards ska bort innan truppen spikas på juldagen.

Avstängd målvakt

Bland målvakterna är Olle Eriksson Ek, Karlskoga, avstängd i de två första matcherna för det omskrivna straffet på några av de svenska spelarna för att de tog av sig silvermedaljerna under fjolårets medaljceremoni efter finalförlusten mot Kanada.

Trots att Eriksson Ek, tredjemålvakt i fjol, missar halva grundserien kände Montén inga tveksamheter för att ta ut honom.

Vi känner ändå att han är en viktig ingrediens i den här gruppen och att han har spetskvaliteter. Därför ska han med.

Montén fick tillsammans med två andra tränare i lagledningen sina avstängningar upphävda av Idrottens skiljedomstol, Cas, och finns i båset från början. Han har stora förhoppningar inför turneringen.

Vi åker alltid för att kriga om en medalj. Det är vår förhoppning även om vi kanske inte ens är topprankade bland de fyra bästa. Det är ett spännande lag som vi tror kan växa med uppgiften.