Precis som tidigare år saknas möjlighet till is i Norrköping när vintern har släppt greppet. Norrköpings Konståkningsklubb är vana vid situationen, och liksom övriga år tvingas man åka till annan ort för att kunna träna.

Så har det varit sen i påskas. Nu får man ta de tider som erbjuds i Linköping, där minst en isyta håller öppet året runt.

– Vi får ta det som blir över där. Vi kommer träna två gånger i veckan i Linköping åtminstone maj månad ut. Det känns tråkigt att inte kunna erbjuda de rätta förutsättningarna till de av våra åkare som vill satsa. De behöver egentligen träna tre-fyra pass i veckan då det här är en färskvara-idrott. Jag vet att även "bredden" skulle vilja fortsätta träna. Vi backar stort jämfört med våra konkurrenter. Jag unnar alla andra istider men ibland känns det nästan hopplöst, säger NKK-tränaren Kim Zandvoort.

Hon berättar att klubben betalar 1 500 kronor per träningstimme i grannstaden. Sen tillkommer givetvis kostnaden för resorna fram och tillbaka.

– Vi hade ju hellre lagt pengarna för att ha isen kvar här hemma. Det finns ett behov, vi märker att konståkningen växer som sport, och alla andra klubbar som satsar har is både i april och maj, säger Kim.

Svenska Konståkningsförbundet har vissa rekommendationer och krav som en klubb bör uppfylla för att få den nya elitlicens, som införs 1 juli i år. Utan en sån kan inte åkarna i klubben tävla i elitserien.

– Vi har några som börjar nudda den nivån nu, säger Kim.

Bland kraven står att klubbarna ska kunna erbjuda is minst april månad ut. Det klarar inte NKK i nuläget.

– Jag tror vi kan få elitlicens ändå om vi har träning minst två gånger i veckan i andra städer. Vi uppfyller alla andra krav, men förbundet rynkar ju på näsan åt oss, säger Kim.

Viktor Månsson, enhetschef för anläggningar och uthyrningar på kultur- och fritidskontoret, berättar att det kostar kommunen mellan 40 000 och 50 000 kronor för varje extra vecka med is i Himmelstalundshallen eller Stallet. Den finansieringen finns inte i dag.

– För oss är det viktigt att jobba för bra förutsättningar för föreningarna, och samtidigt jämka det med de budgetförutsättningar som finns, säger Viktor.

– Vi har ändå fler antal veckor per år med istid än tidigare. Det blir en avvägning med pengar och miljö, det förbrukar mycket mer energi att göra is sommartid.

Positivt för NKK är dock att man i år kan ha sitt eget elitläger i månadsskiftet juli-augusti i Stallet, där det då finns is. Tidigare har man tvingats ha det i Katrineholm.