Orienterarna tog dubbel i Höstmilen

Orienterare med landslagsambitioner var starkast på Höstmilen. "Roligt med ett lopp som tar dig någonstans", sa damvinnaren Alva Olsson.

Orienteraren Olle Kalered vann herrklassen överlägset efter ett tidigt ryck efter tre kilometer.

Orienteraren Olle Kalered vann herrklassen överlägset efter ett tidigt ryck efter tre kilometer.

Foto: Ulf Stråhle

Terränglöpning2019-10-20 14:54

Höstmilen är en 49-årig lokal motionsklassiker som står när de flesta arrangemang faller. Ett lopp att hänga upp höstträningen på, innan det är dags att packa in löparskorna för säsongen.

Några som lyckats bra med det var herrvinnaren Olle Kalered som tog sin andra seger. Den första var 2013.

Nu kunde han väldigt ohotad hålla undan för tvåan Miruka Mogendi, Zachariah, Kenya, samt trean Johan Fagerberg, Finspångs AIK.

– Det var grisigt, sa Tjalvelöparen om underlaget som kanske var i det mjukaste laget för att slå några rekordtider.

Olle var sjua i Lidingöloppet och har haft en bra höst. Att bygga upp löpstyrkan är en viktig pusselbit för att kunna ta steget in i orienteringslandslaget som är ett av 28-åringens stora mål.

Det räckte långt den här söndagen.

– Jag har kört på efter Lidingöloppet. Det är för kul att träna för att dra ned på det. Jag har nästan tränat mer nu under september än tidigare. Tyvärr blir det väl vinter igen, det kanske blir lite skidor men ska man bli bra på löpning eller orientering är väl det man måste göra mest. För att bli riktigt bra måste man träna specifika pass för din gren, sa Olle som gick i mål på tiden 34.28, fyra sekunder från sin gamla segertid.

I damklassen var landslagsaktuella Alva Olsson från Linköping ohotad, efter att hon ryckt några kilometer före mål.

Hon trivs tydligen i skogarna runt Kolmården. I somras var hon femma på O-ringen.

Nu vann hon i första starten på Höstmilen.

– Roligt med ett lopp som tar dig någonstans, från ett ställe till ett annat. Väldigt fina miljöer. Backen kommer ganska kraftigt, sa Alva som blev passerad av klubbkompisen Frida Michold, IK Akele, som gjorde ett ryck.

– Jag blev lite överraskad. Man får ha lite tålamod då. Det gäller att inte bli stressad, sa Alva.

Nu packar hon väskorna för att åka till Kina på måndag och världscuporientering.

– Det är orienterings-VM som jag siktar på som jag inte lyckades ta mig till i år. Sedan kommer sprint-VM nästa år, så det blir lite mer fokus på löpning fram till nästa säsong. Ta lite mer steg där, sa Alva.

Att vinna Höstmilen var kanske en bit på vägen?

Det var mest Linköping i toppen, bästa hemmalöpare var Tjalves Alice Magnell-Millán de la Oliva som kom femma på tiden 44,29.

Faiks Lisa Bouvin kom i mål på sjätteplats med tiden 45,03.

Profilen Frida Södermark, Tjalve var sjua, 47,34.

– Jag har inte riktigt den formen efter benbrottet. Jag kom tillbaka i somras men det är fortfarande lite stelt i foten, sa ultralöparen i målfållan.

Landslagsaktuella Alva Olsson testade formen inför för-VM i Kina. Hon gillade loppet som hon tog första segern i första starten.
Landslagsaktuella Alva Olsson testade formen inför för-VM i Kina. Hon gillade loppet som hon tog första segern i första starten.
Karta: Lillsjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!