Världsmästaren fick ny diagnos

Det har varit en tung och tröttsam vår för sprintvärldsmästaren Jerker Lysell. "Resultaten har uteblivit". Nu vet han varför.

Världsmästaren från 2016 Jerker Lysell har drabbats av astma.

Världsmästaren från 2016 Jerker Lysell har drabbats av astma.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Orientering2019-09-02 22:14

Det var förra veckan Jerker Lysell fick provbeskedet som han borde ha anat, men egentligen inte ville få upp ögonen för.

Allergin han haft, har utvecklats till astma. Nu har han fått problemet diagnosticerat.

– Tidigare säsonger när det varit vår har jag inte tävlat på grund av skador. I vår har jag sprungit en del, men det har inte fungerat riktigt som det ska. Jag har inte fått tillräckligt med syre och det har satt sig först på de stora muskelgrupperna som lår och vader.

Ett test på lungorna, så kallat spirometri, utfördes i Stockholm på landslagsorienteraren. Det visade att Jerker tappat tio procent av sin fulla kapacitet. Nu är han medveten om att det astman blir något han får dras med på lång sikt.

Nu är han inte ensam om det, cirka 800 000 av Sveriges befolkning har samma problem med folksjukdomen. 

Men det har en stark påverkan i konditionssporter.

På världsnivå.

– Tio procents nedsatthet är mycket i elitidrott. Det blir snabbt ett problem om du inte kan prestera på max.

– Ett tag funderade jag på om det satt i skallen efter alla skador. Jag borde ha anat att det var astma. Min far har det som är bonde, min tvillingbror också så det var väl på något sätt oundvikligt. Men jag har levt lite med Wassberg-mentaliteten och bara fortsatt. Förr kunde jag vara ute och köra när det var minus 25. Klart att det gör sitt till. Samtidigt kan man inte mesa för mycket hela tiden, säger Norrköpingsstudenten som tävlar för moderklubben Rehns BK från Hälsingland.

Några problem med medicinering för sjukdom i kombination med tävling kommer det inte bli.

– Orienteringslandslaget har aldrig haft några problem med att hantera det på rätt sätt. Jag tror också att konditionssporter som skidor och sådant har lärt sig mycket debatten om Norge. Det är inte någon form av "mikrodopning". Det är inte någon gråzon direkt om vad som gäller från förbundet, säger Lysell.

Nu väntar SM om ett par veckor utanför hemstaden Bollnäs. Planen är att stryka World cup i Schweiz i september för att lägga fokus på WC i Kina i slutet av oktober. Jerker vill vara med på allvar nästa säsong och VM i Danmark, "Då landslaget ska ha lite mer fokus på sprint". 
Världsmästaren från 2016 hoppas kunna ha sex, sju år till på den här nivån om han kan få det att fungera med det civila livet efter studierna.

Och skadorna.

– Jag har haft åtta år av det som ni journalister skulle kalla för "skadehelvetet". Jag är van. Kan jag bara få springa i år så är jag nöjd och glad.

Ulf Stråhle

Världsmästaren från 2016 Jerker Lysell har drabbats av astma.
Världsmästaren från 2016 Jerker Lysell har drabbats av astma.
Karta: Campus Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!