OS-boxaren Anna Laurell-Nash promenerade med skolbarnen i Östra Husby för att inspirera att nå de hållbara globala målen.

120 elever från fyra klasser ur femman och sexan i Vikbolandsskolan följde med i det vintervackra samhället.

– Jag är här för att prata om de globala målen och de olympiska värderingarna, sa Anna som är en av ett 20-tal svenska olympier som ska inspirera skolbarn att engagera sig för FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Artikelbild

| Anna Laurell Nash.

Anna, med två OS-starter, två EM-guld och tre EM-guld, gjorde den här förmiddagen sitt första uppdrag som ambassadör. Det råkade bli på Vikbolandsskolan.

– Jag var på en boxningstävling i Söderköping nyligen, men här har jag inte varit tidigare, sa hon.

I idrottshallen berättade Anna för eleverna om de stora frågorna och sedan fick de ställa frågor.

– Det blev mest frågor om min sport. De verkade ha pratat om de globala målen innan i skolan. Jämlikhet, jämställdhet och inkluderande samhälle, sa Anna som brinner för utveckling, jämlikhet och idrott.

Artikelbild

Initiativtagaren Lars Normark värmdes av att se hur tjejerna flockades runt Anna under promenaden.

Måndagen 1 april är det målgång för ”Jorden Runt-loppet”. Då bildar barnen i Sverige och hela världen mänskliga kedjor och ställer sina krav på förändringar. När de går eller springer tre kilometer förlängs kedjan till att nå 100 varv runt jordklotet.

Artikelbild

Fokus ligger på ökad jämställdhet och flickors rättigheter. Till år 2030 siktar man på att målen ska vara uppfyllda.

Sedan år 2000 har 42 miljoner barn i hela världen (varav 630 000 i Sverige) deltagit i World’s Children’s Prize-programmet. Varje år röstas årets barnrättshjälte fram och en mottagare av barnens nobelpris.