Vi träffas på Söderköpings brunn och slår oss ner. Det spritter i benen hos Ludvig Augander, nyckelspelare i Söderköpings IK.

Det spratt inte lika mycket i benen och kroppen om vi backar bandet ett antal år. Ludvig Augander har reumatism, något som höll på att knäcka honom i tonåren.

– Jag blev jättestel, det kunde varit lite överallt, men framför allt ljumskarna för min del. Jag fick ju gå på kortison och blev precis uppsvälld. Jag försökte spela ändå, med varierande resultat, säger Ludvig Augander och tar en klunk av kaffet.

Artikelbild

– Jag hade alltid varit väldigt duktig i början. Så det var jobbigt för mig. Om jag hade en match, så visste jag inte förrän när jag reste mig från sängen på matchdagen om jag hade för ont för att spela eller inte. Det var några år som det var som värst, jag fick lämna några träningar gråtandes och fick avstå ÖFF-läger och liknande.

Efter otaliga sjukhusbesök började Ludvig Augander att ta en speciell spruta för sex år sedan.

Det blev lösningen till att han har reumatismen under kontroll i dag.

– En mirakelmedicin. Det var helt magiskt när jag märkte att det funkade så bra. Visst, jag har fortfarande ont ibland, men nu kanske det är ett par gånger per år som jag inte skulle ha kunnat spela match. Läkarna visste väl att medicinen fanns hela tiden, men det var sista utvägen eftersom den var så där och hade massa biverkningar, säger Augander som har gått från att ta sprutan varannan dag till varannan vecka och avslutningsvis till en gång i månaden.

Har du drabbats av några biverkningar?

– Bipacksedeln är riktigt lång. Men det har inte hänt något för mig.

Ludvig Augander är ett viktigt kugghjul i Söderköpingsmaskineriet som är tillbaka i division 4. När han återvände till SIK för fyra år sedan låg de i femman och målet har hela tiden varit att få tillbaka klubben till fyran, till att börja med.

Augander minns fortfarande debuten i a-laget.

– Det var när jag hade börjat få ordning på allt och kunde spela ordentligt. Helt plötsligt började allt gå bra – det var som en film. Thomas Westerberg (då tränare i SIK) ville ha med mig i truppen till en a-lagsmatch i andra omgången av division 3. Jag trodde det skulle bli bänken för att se och lära, men jag fick starta, säger Ludvig Augander.

– Jag körde en halv träning dagen innan match för att komma in i det. Och det som händer är att jag gör mål i första matchen, vi vann med 3–1, och jag var så jävla stolt. Det kanske inte är en stor grej, men för mig betydde det mycket.

Inte minst med tanke på att du hade stora problem med reumatismen bara ett år tidigare.

– Jo, och allt var med så kort varsel. Och jag gjorde mål med vänstern, jag kan inte ens skjuta med vänstern (skratt).

Den där säsongen åkte Söderköping ur division 3. Ludvig Augander var en av många som lämnade laget. Han gjorde ett år med Hagahöjden i division 4 och gnuggade året efter försäsong med Kuddby som skulle lira i trean.

Han återvände dock till Söderköpings IK när tävlingsmatcherna började, och påbörjade resan som laget just nu är mitt uppe i.

Fjolårssäsongen innebar en andraplats i division 5 och uppflyttning som bästa tvåa.

– Vi visste att vi skulle gå upp – om Lindö gick upp i trean. Vi följde dem och kollade på deras matcher. Det blev fest när allt var klart, vi kunde fira i kostym (skratt).

Ludvig Augander beskriver sin form som bättre än någonsin. Han har längtat länge efter att seriespelet ska dra igång och vill visa var skåpet ska stå. För Söderköpings del innebär det hemmamatch mot BK Hird på tisdag.

– Jag tycker inte det är omöjligt att vi kan gå upp. Jag vet vilken högstanivå vi har. Bosna har ju utmålat sig själva som seriefavorit, de slog vi med 4–1 i en träningsmatch. Men det kommer att vara tajta matcher i serien, inget lag kommer att springa igenom den. Våra tränare är nog nöjda om vi hänger kvar, säger Augander som skickar en passning till Hird inför premiären:

– Hird får se upp. Det är ungdomlig entusiasm mot gamla träben va? Riki Cacic kommer att få smaka på konstgräs, säger Ludvig och får något drömskt i blicken:

– Fan vad kul det ska bli att det här drar igång. Jag siktar på att vinna skytteligan.