Arrangören, Tjalve IF Norrköping, räknar med cirka 1 500 deltagare. De flesta förstås glada motionärer.

– Vårt arrangemang är omtyckt bland de bästa löparna i Sverige och vi fortsätter locka de bästa till oss. Speciellt herrarnas 10 kilometer blir ett riktigt getingbo, men även damernas 10 km samt damernas och herrarnas 5 kilometer håller riktigt hög klass, säger tävlingsledaren Mikael Grip i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag törs säga att elitmönstringen kan vara det vassaste i Sverige den här sommaren inräknat alla motionslopp. Detta trots att några kvinnliga topplöpare, som var med förra året är i Berlin och springer maratonloppet där, och inte är aktuella för Atea Norrköpings Stadslopp.

Att tippa vem som vinner respektive lopp är inte det enklaste.

– Nej, verkligen inte. Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, är i riktigt bra form och lär kunna utmana de två etiopierna från Löparakademin på 10 kilometer. Sedan har vi Japhet Kipkorir, vinnare av Lidingöloppet för några år sedan, som en outsider, man ska heller inte glömma bort Abraham Adhanom, Eskilstuna FI. Och vad kan Marcus Åberg, Johan Fagerberg och Emil Millán, alla med rötterna i Norrköping, göra mot riktigt hårt motstånd. Idag ringde en ledare från Spårvägen och ville anmäla tre duktiga löpare på 10 kilometer, de har jag inte ens med i listan över elitlöpare och då gör de ändå 33-34 minuter på milen. Det säger en hel del om klassen vi håller, berättar Grip i pressmeddelandet.

På damernas 10 kilometer är två etiopiskor, som springer för Löparakademin, favoriter till topplaceringarna, men både Ellen Persson, Högby IF och Johanna Eriksson, Motala AIF, har visat strålande form den här säsongen.

På herrarnas 5 kilometer lär det blir en dust mellan VM-meriterade David Nilsson, Högby IF, och marockanen Brahim Taleb, Malmö AI, som numera bor i Sverige. Brahim slutade på elfteplats i OS-finalen på 3 000 meter hinder i OS i London 2012 och har gjort starka 8.07 på den distansen och gör nu sitt första lopp efter en lång skadeperiod.

På damernas 5 kilometer kan det bli en kamp om segern mellan två VM-meriterade maratonlöpare via Charlotte Karlsson, Hässelby SK, och Lisa Ring, IK Nocout.se.

– Det som är helt galet är att fler elitlöpare av riktigt hög klass är på ingång. Men en del vill anmäla sig på tävlingsdagen, säger Mikael Grip.