Vårvärmen uteblev, men inte glädjen att gå, lunka eller löpa fem kilometer i centrala Norrköping.

Klassiska Vårruset lockade 5 300 pigga och glada tjejer och damer.

Det var lika många vinnare men bara en som var först över mållinjen vid Centralbadet i Tjalves arrangemang. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist, som fick rycka in som både starter och kransmas, fick en lätt uppgift när det inte blev någon spurtuppgörelse på målrakan.

31-åriga Ida-Maria Nicklasson från Finspångs AIK kom in på grönområdet vid badet som en överlägsen segrare med tiden 17.33. Därmed blev det en dubbel dubbel: dels kopierade hon fjolårssegern i Vårruset, dels följde hon upp förstaplatsen i Tjejhalvan nyligen med en ny vinst på samma sträcka.

– Det var jobbigt men kul. Härlig stämning, summerade Ida-Maria medan tvåan Frida Södermark från Tjalve tog sig i mål bakom ryggen en stund senare.

Sprang du ensam hela tiden?

– Jag tittade inte bakåt så jag vet inte riktigt. Men jag låg lite längre bak i början.

Artikelbild

| Ida-Maria Nicklasson.

Ida-Maria Nicklasson är motionären som har fått smak för tävlandet. I Tjejhalvan representerade hon Finspång Forest Runners men nu är det Faiks röda linne som gäller.

– Tidigare har jag mest sprungit privat och jag har inte tävlat så mycket, sa hon.

Artikelbild

| Glada Tjalvelöpare: Femman Jennifer Carlsson, tvåan Frida Södermark och trean Elmina Saksi.

Är det någon satsning eller hur tänker du?

– Nej, det är mest för att det är roligt. Det är maraton som lockar mest. Jag ska springa i Stockholm om några veckor, så det här var ett bra träningspass. Jag hoppas jag kommer under tre timmar då. Jag missade med 14 sekunder senast.

Artikelbild

| SM-silver. Ida-Maria Nicklasson har klivit ur den anonyma motionärstillvaron efter vårens segrar och ett SM-silver i halvmaraton på Göteborgsvarvet.

Silver-tjejen Frida Södermark jublade som en segrare efter målgången. För hela upplevelsen, och för att för första gången ha besegrat sin löparkompis Elmina Saksi på fem kilometer.

Nyligen hemkommen från Wings For Life-segern i Mexiko var Tjalves ultralångdrottning glad att tävla i sin hemstad igen.

– Det är så himla kul att springa hemma. Jag har kommit tvåa i Vårruset tidigare men då sprang jag inte lika fort.

– Men det är en magisk känsla. När man ligger tvåa och hon (Ida-Maria) är så långt före blir det som om man typ leder. Sen är man i sin egen stad och man hör hur de ropar "Frida". Och sen hör man att de ropar "Elmina", men lite för nära, haha. Hon gick om mig lite vid Palace men sen tänkte jag "vad fasen", sa Frida och skrattade.

Elmina Saksi kom trea men var lika glad för det. Och sommaren är full av nya löparutmaningar för de båda Tjalvekompisarna, inte minst deras eget lopp Vikbovändan.

Och det är tätt mellan passen...

– Fem i sex i morgon bitti ska vi träffas och träna ihop, berättade Elmina.

Vi kan nog konstatera att långt från alla 5 300 löpare kommer upprepa den detaljen i alla fall.