Kvällssolen är på väg ner och kylan kryper på när Svärtinges damlag tränar på en fjärdedel av konstgräsplanen på relativt nya Billbäcks Arena precis intill Glans strand.

Trots att nästan samtliga är under 20 år har många av tjejerna varit med åtskilliga säsonger. Lagkaptenen, och mittbacken, Emilia Sjögren är en. Hon är bara 16 år men har ändå spelat här i tio år.

– Anledningen till att alla stannar är bra träningar, bra tränare och en väldigt bra gemenskap, säger Emilia.

Artikelbild

| Lagkaptenen Emilia Sjögren.

Just gemenskapen återkommer även tränaren Johan Stjerna till.

– Vi brukar framhäva att det är just laget som gör det. Vi har mycket talang, men sen är det just att vi är ett lag. De flesta har spelat ihop sen barnsben och vi har varit ledare för dem under lång tid, ända sen de började spela fotboll. Åtta år har vi haft de här, säger Johan som har Filip Nyström vid sin tränarsida.

Förutom reservmålvakten Katrin Stahlberg är det bara nyförvärven från Lotorp, systrarna Jasmin och Natalie Söderberg, som är över 20 år i truppen. Natalie vann skytteligan i trean förra året.

Det sammansvetsade Svärtingegänget har varit framgångsrikt flera år i rad. Man har, som tränarduon konstaterar, kunna bygga grundligt under lång tid.

Artikelbild

| Lagkaptenen Emilia Sjögren.

2016 vann de F 19-serien, den äldsta juniorserien. Året därpå startades seniorfotboll, i division 4. Det blev avancemang till division 3 direkt. 2018 vann de även trean direkt, och gick även upp med B-laget från division 4 till 3 så de har vunnit alla serier de spelat senaste tre åren.

Nu väntar alltså division 2, kan det bli serieseger även där? Johan Stjerna skrattar lite åt frågan.

Artikelbild

| Svärtinge har fått en tung start på serien.

– Hoppas, men rimligt är att etablera oss och skaffa oss erfarenhet. Vi har mött en del division 2-lag i cuperna de senaste åren, och kommit närmare och närmare, men kan inte tro att vi ska bli ett topplag första året i tvåan utan etablera oss är målsättningen. Längre än så har varken vi eller klubben diskuterat alls, säger han.

Så högt upp som i division 2 har aldrig Svärtinge varit tidigare.

Artikelbild

| Johan Stjerna.

– Det är helt nytt för oss, det har gått fort. Med framgångarna har möjligheten att behålla spelarna ökat. Vi har inte tappat någon av våra egna de sista två åren, säger Johan.

– Här har vi tjejer som är från Svärtinge och Svärtinge betyder mycket. Det märks på matcher också, grabblaget är och kollar och tvärtom. Det är inte bara laget utan Svärtinge man spelar för. Många brukar säga att det är vi och Torstorp som har det så, säger Filip Nyström.

Artikelbild

| Filip Nyström.

Kapten Emilia Sjögren håller med.

– Vi har alltid varit en väldigt ung trupp och lyckats. De flesta i laget vill nånting, både enskilt med sin fotboll och tillsammans. Det ger resultat, men att det skulle gå så här fort hade man kanske inte riktigt i tankarna, säger hon med ett skratt.

I helgens premiär väntar Eksjö, som trillade ur ettan i höstas, på hemmaplan. Svärtinge ska försöka spela samma typ av fotboll trots att motståndet är bättre än tidigare.

– Vi har fått högre intensitet på träningarna den här försäsongen. Det ser positivt ut. Vi vill hela tiden försöka spela mycket boll och så, men vet inte om vi kan vara riktigt lika spelförande i division 2. Vi försöker rulla mycket boll, försvarsspelet har alltid varit vår styrka men nu tycker jag även att vårt anfallsspel blivit mycket bättre, säger Emilia.

Beatrice Norén är enda spelartappet, det till seriekonkurrenten Smedby.