Skadad Lönn går en kamp mot klockan

IFK Mariehamn kliver in i slutspel men kan tvingas klara sig utan Hampus Lönn som dras med en oviss skada.

Hampus Lönn dras med en höft som ställer till problem men ser med positiva ögon på säsongen i IFK Mariehamn.

Hampus Lönn dras med en höft som ställer till problem men ser med positiva ögon på säsongen i IFK Mariehamn.

Foto: Kenny Wiis

Fotboll2019-09-12 12:30

Två 1-0-segrar mot SJK och Lahti och IFK Mariehamn tog sig till slutspelsserien. Där är det ingen mjukstart som väntar - serieledarna Inter på bortaplan. Hampus Lönn som tillsammans med mittbacken Tarik Hamza lämnade Sylvia för den åländska klubben inför den här säsongen går en kamp mot klockan. 

– Jag har haft en skada tidigare i höften. I somras kände jag av den igen och problemen försvinner inte. Jag har gjort en magnetröntgen och i går (onsdag) tog jag en kortisonspruta. Vi får se vad kroppen säger men vad jag förstår så kan det bli operation. Att de måste gå in och göra en titthålsoperation. Det har bildats benpålagringar i höften som gör att det smärtar. Jag har slagits mot det tidigare men inte på den nivå där jag inte kunnat träna eller spela. I somras kom det tillbaka värre än någonsin, berättar Lönn.

Är det sportsman´s hernia (idrottsmannabråck)?

– Ja, jag gick in och läste om symptomen och det mesta stämde in på mig. 

Lönn som hade en rad framgångsrika säsonger i Assyriska och Smedby fick chansen att testa med IFK Norrköping och gjorde ett par träningsmatchframträdanden i IFK:s A-lag. 

Bland annat nätade mittfältaren mot Hammarby på Tele2.

När Sylvia gick upp i division 1 spelade han en nyckelroll och fick chansen att leva som proffs på Åland.

– Jag har spelat 80 procent av matcherna från start. Det har inte gått dåligt men jag har inte bidragit med så mycket poäng. Jag har haft lite stolpe ut. Vad ska jag säga? Jag har spelat i "tvåan" tidigare. Det här är ett par steg uppåt. Man möter bra spelare och har säkert utvecklats på andra saker som man inte tänker på  men poängmässigt hade jag önskat mer, fortsätter Lönn. 

Tränaren Peter Lundberg, även han med ett förflutet i olika klubbar i Norrköping, kommer att lämna Mariehamn efter den här säsongen för att ta Finlands U19-landslag.

Lundberg har använt Lönn både i favoritpositionen som vänsterytter men också på högerkanten och ibland som högerback. 

–Också utvecklande att få hantera annorlunda roller. Jag ångrar inte att jag testade det här. Det märks att det är en högstaliga. Vi har spelat inför 3-4 000 personer på läktarna. Det är lite annat mot vad jag är van vid och det är ett skönt lag. Jag har lärt känna massa människor från olika delar av världen.

– Det är en fysisk liga med många bra spelare. Många skulle klara av att spela i bra lag i Sverige. Det känns att det är ett steg att spela här. 

Kontraktet med Mariehamn skrevs på ett år och löper alltså ut efter den här säsongen. Lönn vet inte vad klubben vill och han har själv inte tagit ställning vad gäller framtiden. 

– Det är många delar som ska passa in, som alla säger. Man vill se vilken typ av tränare som kommer. Vad han har för idéer. Får vi behålla samma lag? Vad vill klubben? Jag kan absolut tänka mig att köra ett år till men vi får se vad det blir med den här skadan jag har nu men det är inte så att jag går runt och längtar hem varje dag.

Det var efter en stark tid i Sylvia som Norrköpingskillen fick chansen att leva som fotbollsproffs i finska ligan.
Det var efter en stark tid i Sylvia som Norrköpingskillen fick chansen att leva som fotbollsproffs i finska ligan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!