Den 25-årige ekonomen kombinerar heltidsjobb med ryggsim.

I veckan utmanar han Sverigeeliten i kortbane-SM i Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Jag styrketränar som förr, men simmar bara 15 procent av vad jag gjorde i under de tre åren i USA. En timma varannan dag i stället för fyra timmar varje dag, säger Stefan.

Han har trappat ned, men inte slutat.

– Min aktiva karriär som elitsimmare är över. Jag simmar i motionsbanan ibland, men är fortfarande mer än avancerad motionär, tycker han.

Vid SM-veckan i Norrköping vann Stefan guldet på 50 rygg. Nu har han en annan målsättning.

– Då kunde jag garantera att vara med i medaljkampen. Nu kan jag hoppas på att nå en final eller åtminstone en kvällssimning. Jag kommer göra det med ett leende på läpparna och vara en förebild för de unga.

Trots annorlunda förutsättningar hoppas han kunna prestera.

– Väskan med all träning har jag inte packat ur än. Jag håller en skaplig fysisk nivå. I sprintlopp kan det funka, trots att det verkar vara mer snack än verkstad när jag glider omkring i badet, säger Stefan.

Tränaren Håkan Hertzman har sett många karriärer fortsätta på hög nivå när de egentligen borde ha klingat av.

– Våra simmare Pelle Nylin och Martin Nyberg, samt Lasse Frölander är bra exempel på det. Rutinen är så oerhört värdefull. Den lever man länge på om uthållighet och styrka finns kvar.

Stefan simmar 50 och 100 meter ryggsim, samt lag.

Även 26-årige Anton Jansson tävlar vidare vid sidan av sitt arbete. Han simmar 50 och 100 bröstsim samt lag.

Den här gången kommer inte NKK:s USA-simmare hem. Hampus Lovinge och Marcus Forsgren har tävlingar med sina Universitetslag samtidigt som SM.

– Hampus tog flera juniormedaljer i somras, så det är ju ett klart avbräck för oss, både individuellt som i lag. Glädjande nog simmar de väldigt bra däröver, men det får vi ingen nytta av den här gången. Vi får se fram mot deras deltagande på sommarens SM.

NKK-truppen på nio simmare har som målsättning att ta en medalj och nå åtta finaler.

I junior-SM har Sara Wallberg goda chanser i bröstsimmet.

Tävlingen avgörs onsdag–söndag.