Smäll för Sleipner – krävs på 60 000

Norrköpings fond för integrationsinsatser anser att IK Sleipner inte har uppnått de mål som sattes för projekt – Nu krävs klubben på 59 092 kronor.

Ungdomsprojektet med syfte att integrera uppfyllde inte de målsättningar som satts upp. Nu krävs Sleipner på 59092 kronor av Norrköpings fond för integrationsinsatser.

Ungdomsprojektet med syfte att integrera uppfyllde inte de målsättningar som satts upp. Nu krävs Sleipner på 59092 kronor av Norrköpings fond för integrationsinsatser.

Foto: MATHILDA AHLBERG/Arkivbild

Fotboll2019-11-21 07:00

IK Sleipner ansökte om 463 000 kronor för ett tvåårigt projekt för nyanlända pojkar mellan 14-20 år. Det blev istället en delvis beviljad ansökan på 169 000 kronor för ett års verksamhet från Norrköpings fond för integrationsinsatser. 110 000 kronor av dessa var arvode för projektledare och hjälptränare, 59 000 kronor var för träning, matcher, material, dressar och resor.

Nu kräver Norrköpings kommun att Sleipner ska betala tillbaka 59 092 kronor. "Då insatsen inte motsvarat den verksamhet som beviljades medel i ansökan till Norrköpings fond för integrationsinsatser".

Sleipners ordförande Andres Nobrant ställer sig frågande till beslutet.

– Vi diskuterade det igår på styrelsemötet och ingen har sett någonting. Vi har inte fått beslutet till oss. Vi vet inte mer än att diskussionen var uppe vid något möte under våren med kommunen. Då påtalades från kommunens sida att projektet avslutats i förtid. Vi menade att vi själva inte hade avslutat projektet. Det visade sig att killarna var knutna till projektledaren, killarna som var i projektet lämnade föreningen i och med att projektledaren försvann, berättar Nobrant.

Han anser att klubbens kostnader överstigit bidragsnivån och att Sleipner inte avslutat projektet.

– Det påtalade vi och vi trodde att diskussionen tog slut där med kommunen. För vår del var det inte avslutat, vi har inte aktivt lagt ned projektet. Men det kändes som att gruppen integrationsmässigt var klar och att de kanske skulle behöva något annat stöd, eller skola från samhällets sida. Projektledarens avtal gick ut på våren. Då var säsongen slut. De spelade futsal under vintern med honom, men det var inte på vår träningstid. 

Den enda punkt som Nobrant anser att klubben inte lyckats med i projektet var att knyta till sig fler deltagare.

– Vi hade en förhoppning och ambition att det skulle bli fler deltagare, så var det. Men det visade sig att det var som ett lag, en ganska tajt grupp. Så det kom inte med några fler i projektet. Det var mer en målsättning. Det kan inte vara ett problem.

Projektledaren har tidigare haft ett liknande arrangemang i en annan förening. 

– Vi har betalt ut ersättningar för bilar och hyrbilar och träningstider. Det här har inte varit ett projekt för att tjäna pengar för oss. Vi fick dessutom färre pengar än vad den föreningen fick för samma projekt, säger Nobrant.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!