Linköping FBC rivstartade derbyt mot Solfjäderstaden och ledde med 3–0 efter nio minuter och såg ut att gå mot en oväntad enkel seger när hemmalagets Adam Zetterström, med 10 SSL-matcher i Libk den här säsongen, showade och satte dit två snabba och snygga mål. Men Solfjäderstaden ville annorlunda och innan Linköping hann säga paus stod det 3–3 på tavlan.

– Jag vet inte riktigt vad vi gör i början av matchen. Men sedan får vi in ettan och då rullade det bara på i slutet av perioden, säger Solfjäderstadens forward Victor Schelin som senare skulle spela en mycket viktig roll i matchen.

I mittenperioden var det dock Solfjäderstadens tur att tappa det fina spelet när Zetterström och juniorlandslagsmannen Oliver Liedberg gjorde varsitt mål - och hade bud på mer.

– Vi visste om att de var skickliga. Fast samtidigt är det svårt att försvara när de drar en pass genom hela zonen och skjuter på volley upp i krysset, fortsätter Schelin.

I den sista perioden kom Solfjäderstaden ut mer taggat och trots att Linköping gjorde 6–3 tidigt i powerplay så gav Motalalaget inte upp. Utan istället blev Joacim Karlssons 4–6-reducering med 10 minuter kvar av matchen starten på en intensiv slutforcering. Fast trots Mattias Hjalmarssons reducering till 5–6 såg en kvittering ytterst avlägsen ut när det dömdes frislag nere vid målvakten Linus Staf med 9 sekunder kvar av matchen. Victor Schelin ville däremot annat.

– Det är inte varje dag du kvitterar med två sekunder kvar. Det ska egentligen inte gå men idag sliter vi som bara den och det är väl vårt signum. Vi spelar i 60 minuter och idag gav det resultat. Det känns som en vunnen poäng, avslutar Schelin.