EM i segling för 49er, som också är OS-klass, har precis avslutats i polska Gdansk. Norrköpingstjejen Hanna Klinga tillsammans med Julia Gross tog brons i Kieler Woche för ett par veckor sedan.

Nu blev man precis utan i 49erFX.

Det slutade nämligen med en fjärdeplats efter medaljracet i den jämna slutställningen.

– Vi hade en riktigt dålig dag idag, men resten har varit bra. Vi siktade på medalj, men tappade ganska många poäng idag. Vi hade inte så bra fart och det är just de här vindarna vi behöver träna lite mer på. Men annars är vi väldigt nöjda. Det här var som ett test och en träningsregatta inför VM som är sommarens stora mål, sa Hanna Klinga efter medaljracet.

VM seglas i danska Århus i början av augusti. Det är även första nationskvalet inför OS i Tokyo 2020.

– Det här var väldigt nyttigt för oss inför det. Vi siktade på medalj, tappade det men kunde ändå komma tillbaka och bli fyra, fortsatte Hanna.

Albin Boman från Norrköping var väldigt nöjd med tiondeplatsen som han och Hannes Westberg noterade på herrsidan.

Man låg tia inför medaljracet och behöll platsen i mål. Precis som för Gross/Klinga innebär det att man var bästa svenska båt i EM.

– Vi är otroligt nöjda. Det mesta stämde. Vi hade rätt "mindset" och var förberedda på en lång regatta. Vi tog det lugnt och stressade inte upp oss, säger Albin.

– Vi gjorde ett jämnt kval med bara en dipp. I övrigt var det väldigt stabilt.

I början på augusti väntar VM även för dem – också där en viktig del i OS-satsningen för att eventuellt kunna bli Sveriges representanter.

– Vi vet att vi kan vara där, vi har en hög högstanivå. Kan vi visa samma sak även på VM kan det betyda mycket. Vi har inte samma kontinuitet som Sylvan (Carl P och Marcus Anjemark) som varit bra på de flesta tävlingarna, men det finns andra aspekter också. Vi är unga och på gång, säger Albin Boman efter det starka EM-resultatet.