Detta bekräftas av Alexander Franssons agent Patrick Mörk i ett samtal med NT.
- Han tog beslutet sent i går kväll. Vi var nere och gjorde klart allting i veckan, med läkarundersökning, och han skrev faktiskt på redan då. Men sedan ville han ändå hem och prata med familjen om det var rätt att lämna Norrköping nu, säger Patrick Mörk.
Ett flertal klubbar har visat intresse för IFK-mittfältaren. Men Patrick Mörk förklarar att det i slutet endast fanns två alternativ. 1) Att stanna i IFK. 2) FC Basel.
- De tror mycket på mig och att jag kan utvecklas där. Även om beslutet att lämna Norrköping och klubben i mitt hjärta var oerhört jobbigt att ta så känner jag mig fotbollsmässigt redo för nästa steg, säger Alexander Fransson till IFK:s hemsida.

LÄS MER: Så kan IFK ersätta Alexander Fransson
Kontraktet med FC Basel, som just nu leder den schweiziska ligan och dessutom är kvar i Uefa Europa league, är skrivet över fyra och ett halvt år och klubben köper honom av IFK Norrköping.

- Det här är bland de största affärerna jag hört talas om när det gäller spelare som bara har ett år kvar på kontraktet. Generellt brukar ju priserna gå ner då. Jag vill inte gå ut med hur mycket pengar det ger IFK, det är inte heller jag som skött det. Men helt klart är det den största försäljningen i klubbens historia i alla fall och det är han väldigt stolt och glad över, säger Patrick Mörk vidare till NT-sporten.

Kan du beskriva hur den här "resan" har varit med intresset runt Fransson?

- Som spelare i Norrköping har du inte samma status i media som om du spelat i till exempel en Stockholmsklubb, men han har helt klart varit den hetaste spelaren från Sverige under det här fönstret. Man får, som jag sagt tidigare, gå tillbaka till när Rasmus Elm var kung i Kalmar för några år sedan, svarar Mörk och fortsätter:

- Basels tränare har varit på semester i USA men jagat klubbens sportchef med sms hela tiden och undrat hur det går med Fransson. Klubben har verkligen gjort allt för att få honom. Flera klubbar har varit liknande. Utan att nämna vilken kan jag säga att en klubb ville skicka presidentens privata jet för att hämta oss. En annan klubbs tränare åkte inte ens med laget på en match för att han ville träffa "Alle" istället.

Varför blev det just Basel till slut?

- De spelar den fotboll som han gillar. Vi var där och staden påminner mycket om Norrköping med sina spårvagnar och den är ungefär lika stor också. Sedan vill Fransson vidare i framtiden och när vi träffade George Heitz som är sportchef tog han fram en tavla där han skrev upp alla spelare klubben sålt de senaste åren till Europas storklubbar. Det vet jag gjorde intryck på honom.

Alexander Fransson åkte med landslaget som planerat på januariturnén idag. Han återvänder till Sverige den 11 januari, packar om och tar hand om det praktiska i Norrköping innan han ansluter till sin nya klubbs läger i Spanien den 13 januari.