Storspel - sedan tappade Dolphins allt

Dolphins var lysande i Åkeshovshallen. Problemet? Man var det bara i en halvlek. "Det blev en negativ spiral i andra", sa coachen Kevin Taylor Lundgren om förlusten.

Rakel Gyberg inledde matchen starkt mot Alvik och var bra hela vägen med bland annat tolv returer.

Rakel Gyberg inledde matchen starkt mot Alvik och var bra hela vägen med bland annat tolv returer.

Foto: Christer Gustafson

Basket2019-11-06 21:40

Det blev 83–60 för ett Alvik som har potential att gå till final den här säsongen. Det låter klart och det var det kanske också, men det finns mycket som de siffrorna inte säger.

Som att Dolphins gjorde det riktigt bra före halvtidapausen. Man ledde som mest med 16 poäng, och med tolv halvvägs in i matchen.

Sedan?

– Vi spelade väldigt bra basket så långt. Sedan var det som jag sagt tidigare, det märktes att de är ett lag som är mer vuxet och rutinerat. Vi har många unga, amerikanskorna gör sin första säsong i damligan ... mot det har deras spelat tre–fyra säsonger här och många av de övriga har också spelat i damligan länge.

Det märktes i den tredje perioden när allt svängde totalt. Alvik vann den perioden med 29–5 (!) och gick från 32–44 till 61–49. Dolphins försökte i sista perioden men kom inte riktigt nära även om det var först på slutet det rann iväg slutligen.

– De ändrade lite, vi blev tagna av det och då stressade vi upp oss. Det blev en negativ spiral i andra halvleken där vi började chansa mer. Vi gjorde allt lite mer stressat, då försvann självförtroendet i skyttet och vi missade egentligen allt i andra, sa Kevin Taylor Lundgren.

Kan du ändå ta med dig att ni gjorde det så pass bra före pausen?

– Det är viktigt att känna att när vi är bra så är vi riktigt bra. Alvik är ett lag som har final-kapacitet och vi kan ändå vara där. Det är kul. Mycket av det vi gör funkar bra, men när vi tappar så tappar vi allt. Vi visste ändå att de förändringar de gjorde skulle komma men när det väl hände kunde vi inte hantera det.

Förra Dolphinsstjärnan Shanity James är tillbaka i damligan, nu i Alvik. Hon hade det tufft före pausen men lyfte desto mer efter densamma.

– Vi tog bort henne helt i första där hon hade fyra turnovers och gjorde fyra poäng. Men i andra tog hon över totalt, mycket för att vi inte orkade göra det vi ska. Sedan är hon en riktigt bra spelare också såklart.

Rakel Gyberg gjorde en stark match, inte minst med tolv returer. Anna Lundquist och Matilda Ståhl kom in från bänken och svarade också för starka minuter för Dolphins.

Lagen möts igen på lördag i Stadium Arena. Då i Svenska Cupen.

Matchfakta

AlvikDolphins 8360 (1322, 1922, 295, 2211)

Poäng, Dolphins: Teniya Page 14, Anna Lundquist 11, Leslie Robinson 10, Rakel Gyberg 7, Matilda Ståhl 7, Tanesha Sutton 6, Patricia Elias 5.

Shanity James var tillbaka i damligan, och var riktigt bra som motståndare till Dolphins.
Shanity James var tillbaka i damligan, och var riktigt bra som motståndare till Dolphins.
Karta: Åkeshov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!