Staby gård alldeles utanför Tallboda och med Gärstadverken som synlig granne badar i varmaste julisol när Ryktbart kommer på besök. Det är tre veckor kvar till tävlingsstart för nya Linköping horse show. Den tidigare versionen som hölls i dåvarande Cloetta center fick ett tråkigt efterspel med konkurs och annat.

– Gör vi det bra redan första året så glömmer folk den gamla tävlingen, menar Sofia Bengtsberg som varit initiativtagare till den här tävlingen och som sytt ihop tio dagars tävlingar och mässor, utställningar och event tillsammans med väninnan Ann Andersson.

Ann har varit tävlingsledare för Östgötamässan häst och jakt och Linköping horse show blir något liknande, menar Sofia Bengtsberg.

Artikelbild

| Det är inte bara Gärstadverken som känns igen på den här bilden. Läktaren på Staby är hämtad från Folkungavallen.

– Fast med bra tävlingar också.

LHS får två tävlingsveckor. Den första, med start 27 juli, blir för lite lägre klasser, 90 cm till 130 och den andra med något högre och svårare banor, 100–145, och till den veckan kommer italienske banbyggaren Elio Travgliato (världscupbanbyggare). Första veckans banbyggare hör hemma i Stockholm och heter Lena Sahlin.

– Men vi har inte bara tänkt på hästfolket, utan försöker erbjuda något för den breda publiken. Även den som inte är intresserad av hästsporten ska hitta någonting. Bra mat, kläder, wellness. Det blir föreläsningar och event, i Agenda 2030-tältet finns en utställning om hållbar framtid och där blir föreläsningar och debatter. Vi sökte och fick ett bidrag genom Sida till detta.

Bland ämnena för föreläsningarna finns bland andra "Hästbajs - avfall eller resurs?"

Artikelbild

| Entreprenör, häst- och ryttarutbildare, uppfödare, tävlingsledare, gårdsägare, Sofia Bengtsberg har fullt upp inför Linköping horse show.

– Vi jobbar på att göra vår tävling till ett hållbart event och för att ta reda på mer om hur man gör ett sådant har jag bokat in möte med Ulrika Smith Svenstedt från Vätternrundan för att få lite tips, säger Sofia Bengtsberg.

Bland inslagen i LHS kan namnas pararyttaren Felicia Grimmenhag som tvingades amputera båda benen efter en smitningsolycka. Nu kommer hon till Linköping och berättar sin historia och om sin satsning på OS i Tokyo 2020. Artisterna Magnus Bäcklund och Richard Herrey är båda nybörjare på hästryggen och ska duellera mot varandra i ett showinslag.

Artikelbild

| TV-sändning? Nej, utsikt från ett stall på Staby som ligger mellan Tallboda och Gärstadverken.

Arrangörerna hoppas på mellan 8 000 och 12 000 åskådare under tio tävlingsdagar. För dem blir det läktare i stål och trä. Och det är inte vilken läktare som helst. Det är södra läktaren från Folkungavallen (!) som Staby gård har köpt.

– Mycket är återvinning här. Titta på byggbarackerna där, de blir domartorn. Vi har renoverat dem och satt in fönster längs hela sidan på den övre. Och det där lusthuset du ser intill gräsmattan som blir plats för Vip-tältet, där ska de stå som är följe till den ryttare som är inne på banan.

Artikelbild

| Bara några veckor kvar. 27 juli blir det här tävlingsarena för Linköping horse show loss på Staby som väntar en invasion av ryttare, hästar och åskådare.

För att arrangera en så här stor tävling krävs naturligtvis också många funktionärer. Sofias klubb Norsholms Ryttarförening räcker inte till.

– Det behövs folk till banan, sekretariat, domartorn, parkering, Vip, stallkontor, hinder och vi sökte efter intresserade på Facebook och fick ett 60-tal svar nästan direkt. Från hela Östergötland.

Artikelbild

| Gräset mellan stora banan och framhoppningen blir plats för Vip-tältet. Lusthuset är till för pågående ridandes följe.

Intresset för tävlingen är stort bland ryttarna även långt utanför länet. Anmälningar har drösat in från Skåne i söder till Umeå i norr och när detta skrivs är antalet anmälda 1 720!

– Vi ger också wild cards till Norsholmsryttare och folk i landslaget, säger tävlingsledaren Sofia Bengtsberg.

Hon säger också att det blir gratis inträde.