Kartläsaren från SMK Valdemarsvik vann JVM-guld i fjol men hans förare Dennis Rådström fick nöja sig med silver efter landsmannen Emil Bergkvist.

– Det är lite konstigt med två olika VM-serier kan man säga. Men han som vann (Emil Bergkvist) hade två olika kartläsare i fjol och därför blev jag världsmästare i kartläsar-VM, förklarar Johan.

Då kan alltså ekipaget bli ett snäpp vassare i år. Den rimliga målsättningen är guld till båda i den knivskarpa världskonkurrensen.

Artikelbild

– Det är klart att vi har lite press på oss. Samtidigt möter vi otroligt bra motstånd också. Det är ju i princip världens bästa juniorförare. Man kan aldrig slappna av och i år tillkommer ju även ettan och tvåan från JEM. Det är en från Lettland och en svensk till faktiskt. Men må bäste man vinna, säger Johan Johansson.

Rådström och Johansson har toppat materialet till den här säsongen.

– Det är fortfarande en Ford Fiesta R2T men den är uppgraderad. Det tar ett tag att lära känna de nya grejerna men den nya bilen går garanterat bättre.

Det ekipaget som lyckas vinna JVM-serien belönas med en WRC2-bil.

– Det är klassen innan den stora VM-serien och det är nästa steg vi siktar på. En sån bil kostar 2,5 miljoner kronor och det kanske inte är något man bara kan köpa, säger Johan.

Du fick inte en halv bil för ditt guld i fjol då?

– Nej, tyvärr, haha.

Svenska rallyt, som avgörs torsdag till söndag, är den första av fem VM-deltävlingar i år. Därefter väntar Korsika, Sardinien, Finland och Wales innan serien sammanfattas.

– Vi har kört på alla ställen utom Wales och alla har sin tjusning. Men Rally Sweden sticker nog ut ändå, inte bara för att det är hemmaplan. Jag älskar atmosfären där. Alla lever för rally, säger Johansson.

Är det mest publik där också?

– Nja, det vet jag inte. Wales är bra också.

Finland då?

– Självklart. Det är ju rallyts Mecka.

Johan Johansson och Dennis Rådström var på plats i Värmland redan i måndags för att förbereda sig. Paret vann den deltävlingen i fjol, liksom även i Portugal.

– Vi anmälde oss i Torsby i dag (måndag). Sen är det genomkörning av sträckorna med noterna.

Hur ser det ut med vädret?

– Det var lite milt i helgen och då befarade vi att det skulle bli jättedåligt. Men det ser bra ut nu. Det ska bli kallare. Man vill ju ha snö och mycket is i backen, annars tränger gruset fram.