– Det är kallt, det drar lite mer i luftrören här, än därnere.

Simon Therns konstaterande kunde säkert Isak Pettersson, Filip Dagerstål, Alexander Fransson, Simon Skrabb och Kalle Holmberg instämma i.

Spelarna från Norrköping kom hem vid midnatt på söndagen. Under veckans första träningspass var samtliga på plats, utom Gudmundur Thorarinsson som inte kommit hem från den isländska samlingen.

Några spelare tillbringade den sista halvtimmen i gymmet under ledning av Marcus Falk-Olander, för att slippa överbelastningsskador på den stumma och något frusna konstgräsplanen. Bland annat Simon Thern.

– Skönt att komma tillbaka i vardagen lite.

– Jag ska snart bli pappa. Så det är mycket nu. Nu fick jag komma hem så jag ska ta hand om min sambo och familj, det ska bli jättekul. Datumet är satt till 27 januari, det är verkligen nära. Det blir en boost i vardagen, säger mittfältaren inför den största omställningen i livet.

Simon Thern har inte heller stuckit under stolen att han vill se tillökning i IFK-truppen.

På landslagslägret i Qatar var han imponerad av landslagskollegan Viktor Gyökeres, som han uttryckte i en bisats att han gärna kunde tänka sig ha som kamrat i IFK.

Christoffer Nyman kom tillbaka.

Gott så.

Men handelsbalansen pekar fortfarande i fel riktning anser Thern.

– Det är simpel matte. Om man går tillbaka ett år så var det fyra fler ordinarie spelare i truppen än vad vi är idag. Daniel Sjölund, Andreas Johansson, Arnor Sigurdsson, Linus Wahlqvist, Jon Gudni Fjöluson, och Eric Smith. Det är många som har försvunnit på vägen, säger Thern som tappade bort David Moberg Karlsson i hastigheten när han gick igenom listan.

– De som kommit in är Alexander Fransson, Kasper Larsen samt Christoffer Nyman. Och vi har tappat mer än så. Det handlar om spelare som jag anser att vi ska plocka in för att ha en lika slagkraftig trupp som i fjol.

Mittfältaren anser att man inte ska blanda ihop etablerade namn med talang.

– Vi har jättemycket duktiga yngre killar. Men det är en helt annan sak att vara det och att gå in som ordinarie spelare och leverera i 25 matcher under en säsong. Sedan ska man självklart bygga på egna talanger som man gjort tidigare.

– Jag tycker det är jätteviktigt att ha yngre talangfulla spelare för att lyckas, det är inte det jag menar. Men ska du slänga in någon som aldrig har spelat de 15 första tävlingsmatcherna för att en ordinarie spelare är skadad är det lite orättvist mot dem, om de åker på en svacka. Jag har varit där själv och vet hur det kan bli.

Samtidigt har IFK Norrköping varit tydligt när det gäller att de vill behålla vissa nyckelspelare som Simon Thern, Alexander Fransson, samt Gudmundur Thorarinsson som alla uppvaktats av AEK Aten i olika omgångar.

– Nu har IFK varit tydligt, då får man acceptera det. Samtidigt så vet de att jag har någon form av strävan att jag vill ta mig vidare ytterligare i min karriär. Man får smida lite medans järnet är varmt och jag börjar bli äldre, jag är 26 år nu. Jag har varit utomlands tidigare och vet att jag är tillräckligt bra på att spela på den nivån. Jag känner mig ännu bättre och starkare nu. Så självklart vill jag vidare och se hur bra jag kan bli, säger Thern och lägger till.

–Men allt det här handlar om vad jag tycker och sedan kan klubben tycka något annat.

Ett mål och ett assist samt landslagsspel är väl aldrig fel att ha på meritlistan?

– Positivt och en ytterligare en boost. Jag kommer in starkare till nästa säsong också. Det var ingen nackdel att jag var med nu och lyckades flaxa in någon boll, säger Thern.