Alla har vi lekt skeppbrott på skolgymnastiken eller beskådat människor i TV försökta ta sig igenom hinderbanor så snabbt som möjligt i Gladiatorerna eller dylikt. Att tävla i OCR (inte att förväxla med bankförkortningen för att identifiera fakturor) är dock allt annat än en lek.

Eller ja, det beror ju på hur man ser det.

– Det är som en vuxenlekplats där man får utmana sig själv på alla möjliga sätt, både psykiskt och fysiskt, säger Pia Kind, som tävlar i den växande hinderbanesporten.

OCR är kort sammanfattat en sport som går ut på att ta sig igenom en hinderbana som kombinerar diverse hinder med löpning. Det kan vara allt ifrån att bära tunga saker till att klättra över dem istället.

Det gäller att vara mångsidig med andra ord?

– Det är ju en fördel att vara löpstark, smidig och snabb. Det går att lösa hindren på olika sätt så man får utgå från sina egna förutsättningar, säger Kind, som hittade till sporten för lite mer än ett år sedan.

Utvecklingen har gått fort sedan dess.

När hon förra veckan var och tävlade på EM i Holland så väntade 15 kilometers löpning kryddat med 51(!) hinder för Norsholmsbon.

Dessutom på en internationell bana som var en ny bekantskap för henne.

– Det var fantastiskt på så många sätt. Det var en helt annan bana. Lite som att spela hockey och komma till en tennisplan. Den var otroligt krävande och jag var jätteglad att jag klarade alla hinder.

Får man se banan innan eller blir man helt överraskad väl på tävling?

– På EM fick vi inte testa den. I Sverige brukar man oftast få gå den innan, eller åtminstone titta på hindren och tänka ut hur man ska klara dem. Sen när man väl kommer dit så kanske det blir en helt annan plan ändå.

Vilket hinder var svårast?

– Det fanns en gigantisk trappa som hette "Stairways to heaven". Det var sju-åtta steg uppåt där man bara fick gå med armarna. Det var många som tyvärr inte klarade den.

Pia Kind klarade dock den krävande armgången – och slutade fyra i sin åldersklass och på 18:e plats i elitklassen. Söndagens lagtävling i elitklassen gav dessutom en femteplats för det svenska laget.

Nu hoppas hon också att den svenska OCR-communityn ska växa.– Man behöver inte vara stor och stark då det är mycket teknik. Det passar för alla som vill utmana sig och kanske är trötta på den vanliga gymträningen.