Sensommarvärmen såg till att det blev en härlig cupkväll på Mirum Arena. Gais från superettan var givetvis storfavorit mot hemmalaget Smedby från division 3.

Och visst var det gästerna från Göteborg som skapade några vassa chanser under inledningen, bland annat prickades både ribba och stolpe och målvakten Jimmy Karlsson fick också visa sin klass.

Smedby höll dock ihop försvarsspelet på ett bra sätt, och kunde även – mycket tack vare Gentrit Citaku och snabbe Johannes Isik – utmana framåt vid ett par tillfällen. Någon riktig målchans hittade man dock inte.

Artikelbild

| Jimmy Karlsson fick mycket beröm för sin insats.

– Defensivt var det okej, vi låg lågt, jobbade och täckte ytor som vi ska. De hade lite halvchanser, men offensivt vågade vi inte riktigt så det var det vi jobbade på till andra, sa Smedbys mittback Linus Hellman direkt efter slutsignalen.

Trots rejält bollövertag för Gais såg det ut att bli en mållös första halvlek, men till slut fick man utdelning. Ajdin Zeljkovic drog till med ett lågt skott som smet in bakom Jimmy Karlsson, och Gais tog ledningen i 42:a minuten.

Rättvist, men samtidigt psykolgiskt jobbigt för de kämpande hemmaspelarna, med ett så pass sent baklängesmål före paus.

Matchbilden var densamma även i andra halvleken, och efter exakt en timmes spel kom även 2–0 efter mål av Jesper Westermark.

Artikelbild

Det lilla hopp om cupskräll som fanns hos hemmalaget försvann där och då. Att hämta upp två måls underläge mot ett betydligt skickligare motstånd blev en omöjlig uppgift.

– Det ska ju vara klasskillnad, de spelar i superettan och vi i division 3, men jag tycker vi försökte att spela boll lite mer i andra och stundtals hade vi några fina kombinationer, sa Linus.

Artikelbild

Trean kom sen med 20 minuter kvar, på ett riktigt vackert volleyskott. 3–0 stod sig tiden ut och Smedbys cupäventyr är därmed över medan Gais kan se fram emot gruppspelet i vår.

För hemmaspelarna blev det ändå en match att minnas.

Artikelbild

– Kul få spela en sån här match och känna på hur det är att möta duktiga spelare som kommer uppifrån. Skilllnaden är givetvis tempot, och fysiken också. De går in lite tuffare som vi inte är vana vid, men vi höjde oss och slet på bra. Tar vi med oss det vi gör framförallt i andra tror jag det kommer gå bra i höst, sa Linus.

Hemmatränaren Jan Melle

Artikelbild

– Vi ville göra det svårt och stänga centralt. Där vet vi att vi är väldigt starka. När Gais gjorde 1–0 i slutet av första kände man lite hängande huvuden och så, men trots totalt tre insläppta mål var försvarsspelet väldigt bra. I övergången till anfallsspelet är vi lite besvikna att vi inte orkade våga trilla boll, men det tog väl musten ur oss att jaga boll så mycket. Vi slet, stod upp som ett lag och jobbade ända till domaren blåste, vi gjorde det väldigt bra utifrån våra förutsättningar. Alla ska ha en eloge, sa Melle på presskonferensen.

Målen: 0–1 (42) Ajdin Zeljkovic, 0–2 (60) Jesper Westermark, 0–3 (71) Dusan Djuric. Varning, Smedby: Gentrit Citaku, Gais: Carl Wede. Publik: drygt 350.