Tufft läge för banrekord i Höstmilen

Fjolårssegrarna har inte anmält sig till Höstmilen. Det har däremot silvermedaljörerna gjort.

Flera års segrare i damklassen, Cecilia Kleist.

Flera års segrare i damklassen, Cecilia Kleist.

Foto: Niclas Sandberg

Friidrott2019-10-18 09:00

På söndag är det dags för ett av Sveriges äldsta terränglopp med start vid Sörsjön och mål vid Lillsjön. Det är den 49:e upplagan så nästa år blir det jubileum.

Arrangören OK Kolmården tror på en deltagarsiffra på runt 800 i de olika klasserna.

– Det brukar vara ungefär lika många med varje år. Ganska många, runt 150, brukar anmäla sig först på tävlingsdagen. Det blir till en del väderstyrt, säger tävlingsledaren Johan Malm, som kan berätta om en lätt blöt bana i skogen runt Åby.

– Det gör att det kan bli tufft att slå banrekordet. Om någon lyckas blir det dubbla prispengar, 4 000 istället för 2 000 kronor, säger Johan.

Fjolårssegraren på damsidan, Akeles Cecilia Kleist, har inte anmält sig ännu. Det har däremot tvåan Elmina Saksi, Tjalve gjort. 2018 års herrsegrare på de 10,6 kilometerna, Marcus Åberg, springer halvmara i Amsterdam i helgen. Det kan öppna för någon av de snabba Finspångslöparna, Johan Fagerberg eller förra årets tvåa, Robbin Kantarp.

Nytt för det här året blir att det utses ett "bästa företag" där utnämningen helt enkelt går till det företag som har anmält flest personer till Höstmilen.

"Bästa lag" ska också prisas. Här är det de fem bästa tiderna i varje lag som räknas. Antalet deltagare i varje lag kan vara högst nio.

Priset i Skolkampen finns också att kämpa om. Den klass med flest startande vinner en lägervistelse vid Lillsjön. Barnen springer 1,5 eller 2,3 kilometer.

Underlaget består både av snabblöpt grusväg och småstigar, förbi vackra sjöar och branta berg.

Karta: Lillsjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!