Det blev så där spännande som hela Kolmårdsskogen hade hoppats på. Hela det öppna fältet vid Stubbetorp kunde följa dramat. En kontroll återstod. Göteborg-Majornas Anna Forsberg var meterna före Kajsa Risby från OK Kåre.

Då ökade Anna och hittade en växel till.

– Jag visste att det var ganska många som hejade på mig här nere. Det gav extra energi, sa hon och log.

Artikelbild

| Fältet i Stubbetorp var välbesökt.

2011 lämnade 25-åringen OK Kolmården och testade lyckan på andra sidan Sverige. På västkusten blandas orientering med studier. I helgens Kolmårdskavle lyckades hon, tillsammans med Emma Bergman och Viktoria Erntsson, bäst av samtliga lag i klassen D 17E.

– Väldigt skönt. Vi har varit nervösa hela dagen. Det var vår första stafett för säsongen och i år har vi så höga ambitioner och förväntningar. Och så är det ju extra roligt att vinna på hemmaplan.

I den nyutforskade terrängen – stenigt och öppet – norr om Strömfors var kriget om förstaplatsen jämnt från start till mål. Anna Forsberg gick ut sekunderna före de jagande lagen.

– Jag tänkte att jag måste ha fokus på mig själv, även om jag visste att Kajsa är en stark orienterare. Men jag är bra i den här terrängen. Det sitter i ryggmärgen liksom. Jag kutade på allt jag hade och kände när jag vände mig om på slutet att det var här var säkert, menade Anna vars lag stannade på 2.02,35.

Artikelbild

| OK Linnés vinnande lag i H 17E.

– Det här var bra för vårt självförtroende. Viktigt. Vi har också varit på läger innan så alla var ganska slitna.

Efter några minuters pustande och en välförtjänt dusch packades bilen och hemfärden mot Göteborg påbörjades. Årets säsong ser Anna som en utmaning – på ett bra vis. Andraplatsen från fjolårets Tiomila ska bli ännu bättre.

Artikelbild

| Pavlo Ushkvarok kom fyra med sitt Denseln i H 17E.

– Det är vårt stora mål, att vinna den. Det gäller att träna på, framförallt med det mentala. Vi måste tro på oss själva, då kan det gå riktigt bra, avslutade en glad men trött Anna Forsberg, som även kom tvåa i söndagens medeldistans.

Under de två dagarna som Kolmårdsdubbeln, arrangerad av OK Kolmården, höll på hann runt 3000 startande göra vad de kunde i skogspartiet. I gårdagens kavle slutade OK Denselns förstalag, bestående av Mathias Hallmén, Emil Kalered, Olle Kalered, Erik Pettersson och PavloUshkvarok, precis utanför pallen i H 17E. Fjärdeplatsen och tiden 3.43,12 var knappa sju minuter sämre än ettan OK Linné från Uppsala. Kolmårdens lag med Leo Johansson, Carl Hedegård, Simon Johansson, Sverre Röjgård och Arvid Westerberg tog en klar seger i H 14. Hela fem minuter skiljde det ned till tvåan Nyköpings OK. I samma klass kom Gustav Träff, Ida Waernqvist, Gustav Schlyter och Viktor Waernqvist från Nais trea.