I mer än fem års tid har Vånga haft planer på att uppgradera uppvärmningen av sin klubbstuga och kring midsommar i år var bergvärmen installerad.

– Den här stugan byggdes någon gång 1956-57 och det har egentligen inte gjorts någonting sen dess, säger Göran Nilsson, projektchef på idrottskommittén traskandes i det blöta gräset på vägen till klubbhuset.

Men det var först efter att de blivit inbjudna till ett möte med Svenska Fotbollförbundet och energibolaget Eon för ett år sedan som klubben bestämde sig för att byta ut sin gamla elpanna samt byta ut alla dörrar och fönster.

Artikelbild

| Bergvärme. Sven Engman och Göran Nilsson från idrottskommittén framför den nya bergvärmepumpen.

–Vi gjorde en energikartläggning och då såg man att hela byggnaden läckte som ett såll, säger Göran Nilsson och pekar på d. Bergvärmepumpen kunde nästan helt finansieras av diverse bidrag från både företag, kommun och privata organisationer.

Det går ännu inte riktigt att säga hur mycket Vånga sparar i uppvärmningskostnader men enligt beräkningarna blir det nästan 35 000 kronor om året, vilket är mer än hälften av vad det kostade tidigare och redan under sommaren minskades utgifterna. För en liten klubb som Vånga är det rätt mycket pengar att spara in bara på uppvärmning.

– För den summan pengar vi tjänar in kan vi sponsra två ungdomslag, säger Göran Nilsson.

Vånga IF är nu en av de klubbar som deltar i Eons och Svenska Fotbollförbundets tävling på nätet där folk får rösta på den klubb de tycker är energismartast och Vånga kan bli en av fyra klubbar som får åka till Fotbollsgalan för att tävla om priset på 15 000 kronor.

Men enligt Göran Nilsson är prispengarna inte det viktigaste, förutom priset ingår nämligen även en träning med före detta landslagsspelaren Roland Nilsson.

– Och sen skulle det ju vara kul att vara med på Fotbollsgalan också, hänga med Zlatan och gänget, säger Göran Nilsson och skrattar.