Vargarna har två utländska förare i truppen den här säsongen, och de kommer troligtvis att slåss om en plats i startsjuan.

I premiären mot hemma mot Valsarna är Dan Bewley upptagen med U19-mästerskapet i England. Erik Riss var därmed given i Peter Janssons laguppställning.

Sporten träffade 23-årige Riss på Ica Maxi arena dagen innan match. Tysken har varit i Norrköping sedan i tisdags då han tränade på sin nya hemmabana för första gången.

Artikelbild

| Erik Riss, ny varg.

– Jag gillar banan här. Den är teknisk, precis som min hemmabana i England, säger Riss medan vi sätter oss ner i depån.

Att det skulle bli speedway och långbana för Eriks del är ingen sensation. Pappan Gerd Riss var framgångsrik i båda disciplinerna.

– Jag växte upp med det. Pappa pressade mig aldrig, men när han märkte att jag tyckte om det och att det gick ganska bra, så stöttade han mig fullt ut, säger Erik Riss.

2014 och 2016 blev Erik Riss världsmästare i långbana. Det sista guldet blev slutet för hans medverkan i den sporten. Han sökte nya utmaningar och går all in på speedwayen.

– Jag hade nått mina mål. Mitt intresse försvann. Från den dagen satte jag nya mål inom speedwayen som jag följer, säger Erik.

Och vad är de målen?

– Om du sysslar med en sport och inte har som mål att bli bäst, för mig är det konstigt. För mig finns ingen annan målsättning än att bli bäst på det jag gör. Det var samma i långbana. Jag kommer inte att sluta förrän jag når mitt mål.

Beskriv skillnaden mellan speedway och långbana?

– Principerna är samma. Men det är annorlunda cyklar, banor och åkning. För mig var långbana enklare. Det är större utrymme. Speedway är mer spektakulärt.

För Erik Riss var det högprioriterat att få ett kontrakt i Sverige, Polen eller både och 2018. Han fick ett med Vargarna, där Kim Nilsson som han har kört ihop med i England, hade ett finger med i spelet.

– Jag vill utvecklas och då måste jag köra i fler länder, på olika bantyper. Körning i Sverige kommer att ge mig mycket. Det är svårt att säga hur det ska gå eftersom jag är ny, jag ska ge allt jag kan, säger Riss.

Erik Riss har bra koll på stora delar av Vargarnas trupp den här säsongen.

– Joel (Andersson) kör jag med i Edinburgh. Kim Nilsson körde jag med i Leicester. Och Mathias Thörnblom har jag koll på, han är också en duktig förare. Vi har stor potential, säger Riss.

Jag pratade med Joel strax innan du kom hit, han beskrev dig som en tuff förare.

– Jag är aggressiv, tuff och slår aldrig av på gasen. Jag tänker inte så mycket utan bara kör. Jag vet att jag kan bli skadad och accepterar det. Det hjälper mig att inte vara rädd, för är man det då lyckas man aldrig inom speedwayen. 70 procent sitter i huvudet inom den här sporten.