Zabels kritik: "Är mer och mer ett lotteri"

Vita Hästen avslutade veckans bortaturné med att inkassera nya två poäng mot Karlskrona. I en målsnål historia satt det dock långt inne.

Oscar Masiello stod för en imponerande insats i målet och räddade 22 av 23 skott. I straffläggningen klev han också upp med sex raka räddningar och gav nya SHL-lånet Viktor Lodin chansen att avgöra.

Oscar Masiello stod för en imponerande insats i målet och räddade 22 av 23 skott. I straffläggningen klev han också upp med sex raka räddningar och gav nya SHL-lånet Viktor Lodin chansen att avgöra.

Foto: JESPER ZERMAN

Ishockey2019-11-17 17:47

– Vi fick kriga hårt och jobba oss igenom det. Den här gruppen har tagit kliv på slutet och jag tycker verkligen att vi fullföljer grundspelet på ett helt annat sätt än vi kanske gjorde tidigare, sa tränaren Tony Zabel, efter 2–1-segern via straffar.

Karlskrona inledde dock starkast och tog ledningen när Janne Kivilahti skickade in ledningsmålet efter knappt åtta minuter i den första perioden.

Sedan blev det... ovanligt händelselöst. Båda lagen prioriterade defensiven, tog minimala risker och hade förtvivlat svårt att skapa något större i chansväg.

Debuterande Viktor Lodin, som är på lån till Hästen ifrån SHL-laget Örebro, var den som var närmast en kvittering i mittakten. Men forwardens rappa direktskott stoppades på en försvarare.

Åt åndra hållet var Oscar Masiello vass i Hästen-målet och uppträdde som säkerheten själv på de få chanserna som hemmalaget lyckades skrapa fram.

– I början fick vi hela tiden jaga och överlag var det två lag som tog bort varandras ytor idag. Mycket handlade om att komma upp i rätt tävlingsnivå, fortsatte Zabel.

I den tredje perioden, som inleddes med att Christopher Fish fick kliva av efter en otäck smäll mot vad som såg ut att vara knäet, kom dock målet som skulle innebära förlängning och sedan straffar. Detta när Filip Cruseman snyggt lyfte upp pucken i nättaket på passning ifrån Istvan Bartalis med matchklockan på 51:56.

Erik Borg såg också ut att bli matchvinnare när han tråcklade in pucken med två minuter kvar. Men efter videogranskning dömdes målet  bort – för spark. Något Tony Zabel inte var belåten med.

– Jag har tittat på reprisen, och är besviken på de här målen som döms bort. Det känns mer och mer som ett lotteri. Det är inte bara den här situationen. Ibland känns det som att det döms mål, och ibland inte, för exakt samma saker i olika matcher. Så ska det inte vara.

För sjunde gången på de tio senaste matcherna slutade det istället oavgjort (1–1) efter full tid. Förlängningen följde sedan på samma tema innan Viktor Lodin till sist blev ensam av de tolv straffläggarna att göra mål.

– Jättekul för honom. Jag frågade om han hade någon straff på lager, och det sade han att han hade. Man ser direkt att det är en spelare med bra blick och bra händer. Personligen tror jag att han bara kommer bli bättre, berättar tränaren, som fick god effekt när gick ner på folk i slutet av matchen.

Segern gör att Hästen befäster sin viktiga åttondeplats i tabellen och nu är två poäng före Tingsryd, som är närmast bakom.

– Det är superjämnt i tabellen så alla poäng är viktiga. Däremot försöker vi att inte fokusera så mycket på exakt var vi ligger. Det går fort nu, med många matcher på kort tid, och då måste huvudfokus vara på prestation.

Med fyra segrar på dem fem senaste matcherna går det definitivt att säga att Hästen verkar ha hittat något av ett segerrecept.

– Ja, jag tycker att vi har lite grejer i spelet som gjort oss bättre. Sedan har de andra lagen säkert börjat få upp lite koll. Precis som vi har på dem också. Det är nog en anledning till att det kan bli så här tillknäppt ibland.

På onsdag, i nästa omgång, väntar hemmamatch igen för Hästen som bockat av besök i Umeå, Mora och Karlskrona under kort tid.

– Det ska bli väldigt skönt efter 250 mil i buss den här veckan. Att börja där i norr och nere i söder blir alltid lite speciellt.

Tony Zabel riktade kritik mot en ojämn bedömningsnivå – efter att Erik Borgs sena mål dömts bort.
Tony Zabel riktade kritik mot en ojämn bedömningsnivå – efter att Erik Borgs sena mål dömts bort.
Matchfakta

Karlskrona HK–Vita Hästen 1–2 (1–0, 0–0, 0–1, 0–1) 

Första perioden: 1–0 (7:43) Janne Kivilahti (Måns Hermansson, Niklas Johansson). Tredje perioden: 1–1 (51:56) Filip Cruseman (Istvan Bartalis) Avgörande straff, 1–2: Viktor Lodin,  Skott: 23–23. Utvisningar, KHK: 2x2 min. VH: 2x2 min. Publik: 2 201. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!