LÄS MER: Som en repris på säsongen, Hästen

LÄS MER: Backen tvingades åka till sjukhus

LÄS MER: "Sama" lugn – trots pressade läget

Artikelbild

| Pucken stannade vid stolpen – inne eller inte? Nu har videomåldomaren som bedömde den som över linjen blivit avstängd.

Det omdiskuterade målet kom 7.32 in i den andra perioden. Linus Anderssons skott tappades av bortalagets målvakt Joel Gistedt och rullade sakta mot målet.

Den stannade vid stolpen innan gästerna rensade undan den. Inne eller inte? Domaren Johan Nordlöf tog hjälp av videomåldomaren innan han pekade på mittpunkten för 1–0 i matchen.

I efterhand har det enligt de bilder som gått att få fram sett ut som pucken absolut aldrig var över linjen och nu har även Svenska Ishockeyförbundet agerat genom att stänga av videomåldomaren som godkände målet.

– Det är ett felaktigt mål, det är oacceptabelt, säger regelansvarige Björn Wettergren till Sportbladet.

Artikelbild

| Pucken stannade vid stolpen – inne eller inte? Nu har videomåldomaren som bedömde den som över linjen blivit avstängd.

Han har kontaktat Kristianstad och bett om ursäkt, enligt tidningen.

– Det kan vara svårt med tolkningar av regler i samband med mål, men här handlar det om en puck som är över mållinjen eller inte. Då blir det svart på vitt, fortsätter Wettergren.

– Förklaringen är att han dömer fel. Han gör en felaktig bedömning. Pucken står på högkant och snurrar på linjen. Han tycker sig se att den är över men han ser fel.

Förbundet agerar efter händelsen. Den berörda videomåldomaren kommer inte att användas i den återstående kvalseriematchen i Himmelstalundshallen, den mot Almtuna kommande vecka.

Att Kristianstad senare vände och vann matchen med 3–2 är en klen tröst för ordföranden Christian Falk som fortfarande är upprörd.

– Det är uppenbart att någon vill ha Vita Hästen kvar i hockeyallsvenskan. Det är ett tydligt fusk, säger han till Sportbladet.

Falk fortsätter:

– Förbundet har bett om ursäkt, men det hjälper inte oss ett skit. Det här är säsongens största skandal och kan handla om 4,5 miljoner kronor i tv-intäkter. Det får inte hända. Om det blir en målskillnadsaffär kommer inget handla om vilka klubbar som går upp. Allt kommer att handla om det där målet.

Det är hockeyallsvenskan som tillsätter videomåldomarna på de olika arenorna och även utbildar dem. De avlönas dock av respektive klubb. I grundserien har huvuddomarna möjligheten att även studera situationerna via en monitor men i kvalserien kan de inte se reprisbilderna själva.

Vita Hästens ordförande Rickard Rauge vet inte om att förbundet har agerat i frågan när Sporten når honom. Men han säger att en videogranskning naturligtvis måste bli rätt.

Något den inte verkar ha blivit i det här fallet.

– Jag tyckte jag stod bra till och från min position såg det ut som att den var inne. Att den stod på högkant lite inne i målet. Men det var jättesvårt att se, säger Rauge.

Tre matcher återstår av kvalspelet. Det har i mångt och mycket utvecklat sig till en kamp mellan tre lag om två platser. Kristianstad toppar tabellen, en poäng före både Almtuna och Vita Hästen.

Förlusten mot Kristianstad kan bli tuff för Norrköpingslaget som dock fortfarande har allt i egna händer inför avgörandet.

– Man får deppa lite och sedan komma igen. Det är tre matcher kvar och vi vet vad som gäller. Vi har det i egna händer fortfarande.

Är det sagt något om Sune Bergmans tid som tränare, är det klart att det bara blir kvalet eller är det aktuellt med en fortsättning?

– Vi får se var det slutar först, han har ett uppdrag i kvalet först och främst. Vi kommer ta det efter säsongen.