Det är förmodligen sista intervjun i Vita Hästens tjänst. Den 6 februari börjar Fredrik Jensen sitt nya uppdrag som regionchef på konsultföretaget OMT.

Fram till dess? Då ska han ha en vecka ledigt.

– Jag kanske till och med stänger av mobilen några timmar här och var, säger Jensen på caféet runt hörnet från klubbens kansli i centrum.

Artikelbild

Inte nostalgisk

Han har sakta men säkert fasat ut sig själv sedan beskedet om att han lämnar klubben kom under den turbulenta hösten. Efter årsskiftet har andra mer och mer tagit över hans uppgifter och efter fredagens hemmamatch mot Pantern är det definitivt slut.

– Jag tänkte att vi skulle vinna då, säger Jensen och skrattar.

– Det kommer kännas lite konstigt där och då. Men samtidigt bra, jag är inte så nostalgisk av mig. Jag hoppas att jag kommer minnas de bra stunderna under de här åren.

Artikelbild

Tiden i Vita Hästen har inneburit beskärda delar av både och. Avancemang till hockeyallsvenskan, en dubblad omsättning och SHL-kvalet mot Modo. Men också tråkiga rubriker om det fortsatt tuffa ekonomiska läget det senaste halvåret.

Sådant tär i en bransch där man alltid är i blickfånget och alltid offentlig.

Artikelbild

– För det mesta trivs jag i det, jag gillar att synas och höras, det kan jag inte neka till. Sedan kan det också bli påfrestande i längden, det här att ständigt synas och nagelfaras oavsett vilket beslut man tar. Det gäller att hela tiden vara påkopplad och ha svar på allt. Ibland får man inte till det och då kan det få konsekvenser.

Har du något exempel på när det blivit fel?

Artikelbild

– När vi la ner damlaget, eller la det i malpåse som jag tror vi skrev i pressmeddelandet, är väl en sådan sak där kommunikationen i det stora hela inte blev så lyckad.

Är självkritisk

I ett brus som ständigt blir högre och där sociala medier har gett utrymme för många åsikter har han fått ta både ros och ris. Största stormen var kanske när han genomförde beslutet om tränarbytet efter att laget gått upp i hockeyallsvenskan.

Pelle Hånberg fick gå.

– Det var lite otrevligheter då, men kommunikationen utåt tyckte jag inte var så jobbig. Det var snarare lite vemodigt. Vi hade en väldigt bra kontakt, Pelle var väldigt ledsen och uppriven och det förstår jag. Det har snackats om min maktfullkomlighet och att jag skulle vara en diktator, men alla beslut jag tagit har varit för klubbens bästa, säger Jensen och fortsätter:

– Jag tycker fortfarande ur ett professionellt perspektiv att det var rätt beslut. Jag tror det var bäst för båda parter. Det är bara att kolla på var Pelle är idag och hur det gick för oss när vi tog in Niklas (Czarnecki).

Känns det tråkigt att du ändå slutar med något negativt, som det blivit den här hösten?

– Det är klart att man vill sluta på topp, då skulle jag ha slutat efter SHL-kvalet mot Modo. Jag har varit väldigt självkritisk genom åren, att jag inte gjort det bra och att vi inte kommit dit jag velat, men den dagen jag sa upp mig kunde jag äntligen se att det ändå har hänt enormt mycket sedan den dagen jag klev in på kansliet.

Vad är du mest stolt över?

– Sportsligt är det givetvis att vi gick upp i hockeyallsvenskan och tog oss till SHL-kval. Sedan är det att vi tagit så stora kliv och blivit mer respekterade i Norrköping och i stadens näringsliv.

Vad ångrar du?

– Jag har ångrat att jag har engagerat mig lite för mycket ibland. Jag hade kanske med facit i handen väntat med tolvmånaderskontrakt något år till innan vi hade en stabilare ekonomi. Sedan ångrar jag inte så mycket, det får man bara ångest av.

Känga åt branschen och SHL

Beslutet att sluta har vuxit fram mer och mer. Inför den här säsongen kände Fredrik Jensen att det kunde bli hans sista och när hösten blev som den blev kom det naturligt.

Energin fanns inte mer.

– Branschen är så pass omogen. Vi är inte den enda klubben som mår dåligt, det är något i affärsmodellen som inte funkar. Jag har varit fyra år och tre månader på min tjänst och är fjärde längst av 14 lag i hela serien på det.

Han saknar långsiktigheten.

– Jag anser att 51-procentsregeln är det som förstör. Även om man är ett vinstdrivande bolag så är det medlemmarna i föreningen som äger bolaget. De betalar 300–400 i medlemsavgift men får ingen ekonomisk avkastning. Däremot får de en emotionell avkastning. De bryr sig inte på samma sätt om hur dåligt klubben mår ekonomiskt så länge den håller sig levande och vinner hockeymatcher.

– Hade man haft externt ägande som i till exempel USA, där det är rena företag eller ägare som kräver ekonomisk avkastning, kan man jobba på ett helt annat sätt. Det finns ingen långsiktighet i branschen. Ur hand i mun hela tiden.

Han är också kritisk till hur SHL styr och hur svårt det är med utveckling av egna spelare i en sport där man inte får några stora övergångssummor.

– Vi kan inte göra som IFK och sälja massa spelare till Gent och liknande. Det gör att deras satsning på ungdomsakademin ger avkastning. Där är inte hockeyn. Vi får 200 000 för Axel Brage när han går till Örebro ... I uppgörelsen kring det här nya kvalupplägget var transfersystemet en del i det, där mer pengar skulle flyttas neråt, men det har SHL duckat för.

Bästa femman

Nu kan han släppa allt sådant. Och Fredrik Jensen tror att Vita Hästen kommer klara sig bra om man ger det lite tid.

– Det finns en bra bas att bygga på. Har man tålamod finns det alla förutsättningar. Det kommer inte gå till sommaren men det kanske tar två–tre år.

Det är inget konkursfärdigt du lämnar efter dig?

– Nej, det var värre när jag kom i så fall. Det kommer alltid vara tufft och likviditetsbrist, hända saker och man kommer förlora matcher ... sedan vad som kommer vara direkt kopplat till mig vet jag inte, svarar Jensen.

Slutligen får du ta ut din bästa Vita Hästen-femma under dina år.

– Det blir ju Brage i målet. Rickard Palmberg får en forwardposition och ”Macke” (Marcus Eriksson) är ju med förstås. Viktor Amnér får vara med som en back men sedan är det svårt, man skulle egentligen vilja ha två femmor… Men jag gillar Alexander Larsson så jag tar honom, samtidigt vill jag ha med ”Sama” (Jesper Samuelsson) och ”Näsa” (Linus Näsström) också. Sista backen då…jag säger Jocke Petersson där.