Kvalångesten och den misslyckade säsongen fick äntligen ge vika för något annat när premiären var överstökad.

Det blev 3–0 mot Hudiksvall, utan snack, och folk stod upp i varenda bänkrad när sekunderna tickade på mot slutsignalen.

Jo, det var verkligen drygt 2 500 i Himpa den här gången. Jag hade själv gissat på det också. Det var inga saltade siffror med uteblivna frikortsmänniskor som inte dök upp den här gången. Det var 2 566 åskådare, minus 18 Hudiksupportrar, som älskar sitt Vita Hästen och vill ha dem kvar i allsvenskan.

Artikelbild

Som det märktes. Som det syntes. Som det hördes.

Det var en smak av det gamla Himpadraget som gjorde sig påmint igen. Det var långt ifrån något tryckvågsrekord men jag hoppas det här kan byggas på under kvalserien. Det borde det göra också.

Jag satt och liverapporterade hela matchen och nerven, ångesten och segerlyckan kändes där också. Så många supporterkommentarer som jag fick plocka in ikväll har nog inte gjorts på 52 omgångar totalt den här säsongen.

Men det är så här det ser ut och känns när en sargad klubb äntligen får vråla ut lite glädje efter en ökensäsong med måltorka, vikande publikintresse, byte av ordförande och tränare och en ekonomi som kippar efter luft.

Jo, jag vet att nio matcher återstår och att Cakar-tvisten ska upp i tingsrätten (och äntligen få ett slut?) redan under fredagen. Men just nu struntar jag i det. Jag unnar Vita Hästen i alla fall en kväll att andas ut, luta sig tillbaka och känna sig nöjd efter ett gott dagsverke.

Var det Sune Bergman-effekten vi såg? Kanske, jag vet inte. Det såg ut som en större desperation och trafik mot målet eller också är det en efterhandskonstruktion.

Men mål blev det i alla fall. Två förlösande kanoner från Henrik Rommel och Marcus Eriksson som fick taket att lyfta i hockeytemplet från 1977.

Hästen hade kontroll över hela matchen och det enda som möjligen kunde fälla dem var en för stor tokoffensiv som öppnade blottor bakåt.

Det hände aldrig. Viktor Kokman var tät som en våtrumstapet och Emil Eriksson kunde lägga in 3–0 i öppen kasse.

Almtuna körde över Tranås rejält i sin hemmapremiär och i min värld är de allsvenska lagen favoriter att plocka hem topp två-platserna.

Kristianstad är den stora utmanaren och de vann också borta mot Boden med 4–1.

Hästens nästa match är just i Skåne på lördag och det mötet blir en rejäl fingervisning om var kvalserien ska ta vägen för deras del.

Oavsett vilket: när Tranås kommer till Himpa på tisdag vill jag se tusen pers till i hallen.

Hockeykval i mars kan ju vara magiskt.