LÄS MER: Tuff väg tillbaka för IFK-spelaren

LÄS MER: Jens: "Lösningen ligger sällan där"

Det är inte så vanligt längre med spelare som passerar tresiffrigt i en klubb. Men Lars Krogh Gerson har gjort över 100 matcher i IFK nu. Sedan han kom till IFK 2012 är han inne på sin totalt femte säsong i den vita tröjan.

Artikelbild

| Lars Krogh Gerson.

Först tre säsonger innan det blev lika många i Gif Sundsvall. Nu är han inne på sin andra under den här sejouren på Östgötaporten.

Och mot AIK i början på allsvenskan gjorde han match nummer 100.

Det är inte så att Lars Krogh Gerson gjort en jättegrej av det, men han är stolt.

– Jag tänker inte så mycket på det, men kul att man har klarat av det. Annars är det andra som tänker på det mer, min mamma grattade men annars är det lugnt, säger Gerson med ett leende.

Artikelbild

| Lars Krogh Gerson.

Du minns förstås alla 100?

– Det gör man ju inte. Det är nästa match man tänker på.

Artikelbild

| Lars Krogh Gerson.

Finns det några guldkorn bland dem?

– När jag gjorde frisparksmålet mot Göteborg 2014 minns jag ganska starkt eftersom det var en så viktig match. Och sedan var det kul förra året när "Daja" (Daniel Sjölund) gjorde sista målet här (3–2 mot Örebro).

Det blir några till, men blir det 100 till?

– Det vet man inte. Jag har nästa år kvar på kontraktet i alla fall så några till absolut.

Kan du tänka dig att stanna längre än så här?

– Det är inget jag tänker på men absolut. Jag trivs jättebra i stan, annars hade jag inte kommit tillbaka. Klubben går åt rätt håll också och utvecklas och det är något man vill vara med på.

Född i Norge men tillhör Luxemburgs landslag – ändå har Norrköping blivit ett ställe där han känner sig nästan som hemma.

– Jag tycker om folket i stan, stan i sig och folk i klubben. Sedan är det inte så jäkla långt för mig hem till Norge och Kongsvinger där delar av min familj bor. Det går att få besök även om man spelar i en allsvensk klubb, säger 29-årige Gerson som är näst äldst i IFK-truppen nu efter Gustav Jansson.

Innebär det mer ansvar?

– Jag försöker väl ta lite ansvar, men mest är det bara att vara sådan som jag är. Det kommer naturligt också när "Ante" (Andreas Johansson) och "Daja" slutade, det är ingen större grej.

På senare år har du även vandrat bakåt i planen, från mittfältet till att bli back – hur är det?

– Det är kul. Vi spelar en fotboll där vi backar får ha mycket boll och vara med mycket i spelet. Det känns som att fotbollen utvecklats ditåt att man ska ha ganska spelskickliga backar som är bra i passningsspelet. På så sätt har det passat mig. Som mittfältare var det mer inne i boxen och andra löpningar, där bak handlar det om att hålla fokus så ingen kommer igenom på någon chansboll. Det är lärorikt.

Det såg ett tag ut som att Lars Krogh Gerson skulle vara en naturlig arvtagare på den centrala mittbacksplatsen, men istället har han spelat de senaste matcherna till vänster.

Vill du helst spela på den centrala?

– Njae, jag trodde väl kanske det innan säsongen. Sedan tycker jag att det gått bättre när jag spelat på sidorna egentligen. Det kan vara tillfälligheter också men den rollen som "Ante" har haft är inte så enkel. Det är mycket man måste ha koll på. Jag är öppen för att spela där men nu tycker jag att det har gått bättre på den bredvid.

När säsongsstarten kommer på tal håller Gerson med om att man spelat lite för mycket oavgjort hittills.

– Vi kan inte fortsätta "kryssa", då blir det inte så mycket poäng i slutändan. Men det kändes ganska bra mot Malmö. Första mot Djurgården var bra också även om andra var dålig. Det finns lite att ta med oss från de matcherna, svarar mittbacken som passerat 100.