Det är inget unikt på något sätt i hockeyallsvenskan. Varken för Vita Hästen under de här säsongerna eller om man tittar på övriga klubbar. Det är oftast så att de flesta kontrakten löper över en säsong.

I Norrköpingsklubben är det fyra spelare som tillhör Hästen längre än den här våren.Det är något klubben också måste börja jobba med parallellt med det som händer på isen.

Jonas Johnson säger att det inte kommit igång med några kontraktsdiskussioner eller någon planering för nästa säsong än. Samtidigt har flera spelare i andra hockeyallsvenska klubbar börjat ryktas klara för SHL-klubbar till nästa år.

Artikelbild

Redan nu.

– Där har man ändå ingenting att göra. Det ska mycket till för att man ska kunna sätta emot sådant, säger Jonas Johnson.

Klubben har sagt nej till det intresse som funnits för Rickard Palmberg under den här säsongens gång, men i vår går hans kontrakt ut. Och då ska det mycket till för att skyttekungen ska bli kvar i Himmelstalundshallen.

Det är en tuff nivå att konkurrera på om spelare.

– Så är det. Vi har en liga över oss som ligger långt före oss i ekonomi, dessutom ska vi konkurrera med klubbar i samma serie. Det är en verklighet bara, säger Jonas Johnson som nu fått förstärkning i den sportsliga ledningen med Leif Strömberg sedan några veckor tillbaka.

Och att skriva längre kontrakt än ett år är svårt också?

– Det är nästan omöjligt. Det är något enstaka fall där det kan gå.

Hur bygger man kontinuitet i det?

– Man får bygga det i det man gör, träning och sådant. Sedan blir det nya spelare men det är där vi får försöka bygga en grund i hur vi ska jobba här. Nu gäller det först och främst att börja vinna matcher, då blir allt det där med kontrakt lättare också.

Våren handlar också om att dels undvika de sista två platserna som skulle betyda negativt kval. Och även sikta mot topp-åtta där det kan bli en mer positiv kvalkänsla efter grundserien.

– Klart vi känner press att vi måste ta treor, det är inget att snacka om. Vi behöver vinna, det är bara enkla fakta. De poäng som vi tappat blir kostbara, säger Jonas Johnson som gärna ser ett trendbrott efter de raka förlusterna nu när Södertälje kommer till Himmelstalundshallen under fredagskvällen.

– Jag tycker det viktigaste är att vi presterar så pass bra att vi ger oss själva chansen att vinna. Det finns många bra saker vi kan ta med oss från senast också, även om det inte blev något lyckligt slut.

Har den förlusten varit extra tuff att gå vidare från?

– Det är lite tändvätska att se till att det inte sker igen. Just när det sker tar det hårdare, samtidigt har man inget val än att gå vidare. Vi kan inte göra om det. Vi får hantera det och se det som lärorikt på sitt sätt. Det gäller att vara noggrann hela tiden. Vi trodde vi hade poängen, men det hade vi inte.

På skadesidan ser flera spelare ut att vara nära att komma tillbaka. De flesta är på is, men det är ändå bara backen Christian Kåsastul som lär vara tillbaka mot Södertälje.

Han har varit avstängd men är spelklar nu igen.

På skadesidan är det mer tveksamt.

Mattias Kalin är nära, men inte redo mot Södertälje. August Gunnarsson och Rickard Palmberg är knappast i spel under fredagen heller.

– Vi jobbar på olika sätt med att få dem spelklara, men det är skador som är svåra att förbättra. Jag hoppas att det ska gå fort, men nu har det gått lång tid, säger Johnson om de envisa besvären som inte verkar ge med sig.

Jens Hellgren klev av senast och där är det också ett frågetecken.

– Vi får se. Han har slitit på bra under en lång tid, då kan det bli vissa saker som man får besvär med, säger Johnson.

Victor Lindman var ombytt senast, är han redo att spela lite minuter nu också?

– Där letar vi speltid åt honom, vi har en bra dialog. Han har varit borta länge och vi vill att han ska känna sig trygg i det han gör på isen. Han har haft lite svårare att träna under sin skada på samma sätt som exempelvis Kalin har kunnat göra, säger Jonas Johnson om de olika sorters skadorna som ger olika möjligheter.