Det sista slagskottet i svensk ishockey har knappt landat i nätmaskorna förrän siktet på säsongen 2018-2019 är igång. Vita Hästen har kört igång fysträningen – i gymmet på kortsidan i Himmelstalundshallen och i Stadium Arena byggs laget upp för att vara som bäst när det gäller på isen.

Dolphins fystränare Mikael Stenbom är ett "nyförvärv" som håller i träningen nu under våren och sommaren.

Läs mer: "Hästen jagar från konkurrenten".

Artikelbild

| Kevin Elgestål och Emil Eriksson.

– Slitaget är olika. Det är väl egentligen det som är den största skillnaden, sedan vill alla bli större, starkare och orka mer. Första målet är egentligen att se till att folk inte går sönder, säger Stenbom.

Han har program som är anpassade för ishockeyspelarnas behov och fysik.

– Det här gänget är starkare som människor jämfört med basketspelare eftersom de har den traditionen som idrott.

Marcus Eriksson har gjort några försäsongsträningar i karriären. Den 32-årige Hästen-ikonen kanske inte tycker det är den roligaste biten på året. Men det är ändå den kanske viktigaste tiden.

Artikelbild

| Emil Eriksson.

– Det är nödvändigt. Det är kanske inte det roligaste men jag tycker ändå att det har blivit roligare med åren. Man har fattat att man behöver det mer plus att träningen är ganska annorlunda nu än när man var yngre. Tänket har ändrats ganska rejält, säger "Macke" efter släpande med vikter, gymövningar och löpning runt övre läktargången i Himmelstalundshallen.

Har det blivit ännu viktigare med åren för att kunna hänga med?

Artikelbild

| Mikael Stenbom instruerar.

– Det tror jag inte, men jag tror inte man fick ut lika mycket förr som man får nu. Då kunde man ha två timmar långa benpass på gymmet och mycket sådana saker. Man trodde att man gjorde bra saker men jag tror bara att det slet mer. Jag känner själv att jag blivit starkare de senaste åren. Det känns som att fystränarna som kommer nu har mer koll, så som det väl blivit överlag i samhället runt träning.

Den här veckan är det ett tiotal spelare som gnuggar på. Fram till midsommar kommer man träna, sedan blir det en månad ledigt innan laget går på is i augusti.

Artikelbild

| Mattias Kalin.

Ledig är inte heller helt ledig numera?

– Det är det ju inte, man får köra när man kan beroende på var man är. Självklart är det onödigt om du ligger fyra veckor och inte gör något, då slösar du bort de två månadernas träning, fortsätter "Macke".

Artikelbild

| Kevin Elgestål.

Läs mer: "Han är värd all respekt i hela världen. Men det är en tuff bit att få på plats".

Marcus Eriksson hade gärna sett att det funnits möjligheter till något ispass i veckorna även nu. Men det finns ingen is till det i hallarna.

Artikelbild

| Wilhelm Westlund.

– Den möjligheten finns inte i kommunen och jag tycker inte att det är tillräckligt bra. Det finns inte för ungdomar heller. De spolar upp till sportscampen om en och en halv månad men då borde man kunna låta isen få ligga. Jag vet inte vad det kostar men det känns inte som att det vore en omöjlighet.

Börjar du få hockeykänsla inför säsongen redan nu när det drar igång?

Artikelbild

| Mikael Stenbom följer träningen.

– Det gör man alltid när man kommer igång så här. Nu är det tredje säsongen i rad som vi spelar ganska kort. När det här kommer igång har en del lag inte ens spelat klart, säger Marcus Eriksson om slitet så här års.

Tränaren Leif Strömberg har fullt upp med att bygga laget – där det dock börjar närma sig mer och mer. Det fattas en del pusselbitar fortfarande, men en som Strömberg kunde berätta om redan nu var att man kommer plocka in unge målvakten Anton Malmborg (som var namngiven i laget från Malmös J20 under våren) och låna ut honom till Halmstad.