Med statistik kan man bevisa det mesta. Det tvistas också en del om hur mycket plus-minus-statistiken säger i ishockey, men det givna är att det självklart är bättre att vara inne på fler mål framåt än bakåt.

Det har Simon Fernholm varit så här långt.

Vita Hästens back har varit på isen på sex mål offensivt. Inte varit inne på något bakåt i fem mot fem.

 

Det är en stark siffra med tanke på att han snittat drygt 20 minuter per match i de nio omgångarna hittills. Det är bara BIK Karlskogas Gustaf Thorell av de som spelat liknande mängd som också står på noll.

– I plus-minus är man väldigt beroende av de övriga i laget också. Man är trots allt fem på isen. Men jag har spelat mycket ihop med "Spångis" (Jacob Spångberg) och det har känts riktigt bra. Vi har inte varit så mycket i egen zon alls som det har känts. Senaste två matcherna har jag spelat med Stridsberg (Jakob) och det har också funkat bra, säger Fernholm om den fina statistiken.

Den 25-årige stockholmaren är överlag nöjd med sin start på säsongen i Vita Hästen. Och som back blir det ändå en bra bekräftelse på det när laget inte släpper in mål med honom på isen.

– Det är skönt, ibland kan man spela bra men inte ha statistiken med sig ändå. Men jag tycker det har känts bra och det har det även gjort för laget.

Du vill gärna spräcka poängnollan framåt också?

– Där har det inte studsat med än. Men det tror jag det kommer att göra. Jag har kommit till ganska mycket lägen, svarar Simon Fernholm som inte gjort mål eller assist än framåt.

 

Under onsdagskvällen väntar Modo på bortais. En ny tuff utmaning och på tisdagen satt laget på bussen på vägen mot Örnsköldsvik.

– Det kommer att bli tufft, de har ett rätt bra lag på papperet och ska vara med där uppe. Nu har jag lite dålig koll på hur det har gått för dem hittills, men de ska ligga i toppen, säger Simon Fernholm.

Hur nöjda är ni med er start på säsongen?

– Vi är rätt nöjda spelmässigt, men poängmässigt kunde vi haft lite mer. Senast var det ganska snöpligt (förlusten mot Karlskrona hemma). Dels var det en puckout och lite smågrejer på slutet, men det började redan i den andra perioden när vi nog ville för mycket och gick ifrån vår gameplan lite.

Vad kommer att krävas mot Modo?

– Det gäller att vi är med från början. Nu åker vi en dag innan så det ska inte finnas några bortförklaringar. Vi har varit ganska bra på bortaplan men vi måste se till att få något med oss nu också.