Hästen höll undan till stark premiärseger

En sen reducering av AIK men bortalaget höll undan till 2-1-seger på Hovet.

Ishockey2019-09-18 21:18

Det höll på att bli en riktig smakstart för Vita Hästen när nye Istvan Bartalis drog till redan efter 15 sekunder, men målvakten August Hedlund var med på den tidiga smällkaramellen.

Hästen kom till spel i Hovet utan två av sina nyförvärv. Patrick Blomberg är skadad och kan bli borta ett tag medan Jens Holmström var sjuk på premiärdagen.

Sex minuter in i matchen prickade AIK klockrent ena stolpen hos Viktor Kokman. Halvvägs in i perioden var det nära mål igen, men då för Hästen, när Marcus Eriksson åkte sig fri, men målvakten var med även den gången.

"Macke" skulle dock hitta rätt. 17.03 in i perioden kom Hockeyallsvenskans allra första fullträff den här säsongen. Marcus Eriksson snitsade upp pucken högt bakom hemmamålvakten. 0–1 och jubel bland de 30-talet fansen i ena hörnet på arenan.

"Macke" var sen mycket nära att öka på med 40 sekunder kvar på perioden, men med viss tur lyckades Hedlund avvärja avslutet från nära håll.

Hästen hade 1–0-ledningen med sig in i första periodpausen. En period där AIK hade det mesta av spelet men där Hästen var väl så farligt chansmässigt.

I andra perioden dröjde det bara två minuter innan Linus Andersson ökade på till 2–0 efter att ha avslutat själv i ett två mot ett-läge.

Därefter var det mycket AIK tack vare ett antal power play. Några av utvisningarna var av det onödigare slaget av Hästenspelarna. Mitt i hemmapressen stack Hästen emellan, Christopher Fish slet sig fri, stoppades ojuste och Hästen fick straff. Bartalis drog målvakten men Hedlund hann med i förflyttningen, fick upp benskyddet och räddade.

Nye hemmatränaren Jussi Salo tog timeout vid ännu ett power play, men utdelningen uteblev även den gången. Istället var det ytterst nära utökad ledning för gästerna, men Marcus Erikssons skott träffade ribban.

Viktor Kokman fick visa vad han kan vid några tillfällen, men överlag var det ett ganska slarvigt AIK långa stunder. Samt bra box play av gästerna. Vita Hästen hade 2–0 med sig in i omklädningsrummet efter mittenperioden.

Ytterligare et par besök på utvisningsbänken av bortaspelarna gav AIK ett rejält övertag i slutperioden, men inte ens spel fem mot tre hjälpte för att överlista Kokman. Hemmalaget tog ut sin målvakt med hela fem minuter kvar för en sista rejäl satsning på en reducering.

Med 54 sekunder kvar kom 1–2 efter ett bastant tryck. Jakten på en kvittering blev intensiv, och det var nära. Kokman fick sig en rejäl smäll i slutsekunderna, och blev liggande på isen. Reste sig efter en stund och räddade nästa jätteläge. Kokman var stark, ihop med många andra i bortalaget.

Det räckte till en imponerande trepoängare.