Det är hockeysverige.se som har träffat 24-åringen i barndomshemmet i Torrberg utanför Leksand. Hellgren Smed pratar om sin uppväxt i den klassiska trakten där allt mer eller mindre kretsade runt ishockey.

Från sex års ålder och upp till 19 spelade han för Leksands IF. Undantaget var en avstickare i IFK Ore (2009/10) som bottnade i en familjetragedi.

– Det som hade hänt var att jag förlorade min bror Andreas. Då var jag 14 år. Vi genomgick en tragedi i familjen och då ville jag bort från allt det hemska. Iväg till något nytt. Men med facit i hand, så vet jag att man inte kan åka ifrån en sån djup saknad, utan den bär man alltid med sig, vart man än är. Jag var där fram till sportlovet, åtta, nio månader, men sedan flyttade jag tillbaka till Leksand och avslutade säsongen. Efter det hoppade jag på hockeygym här, säger han till hockeysverige.se.

Artikelbild

| Marcus Hellgren Smed spelade för Borlänge och mötte Västervik i vårens kval till allsvenskan.

Sporten har också pratat med målvakten om händelsen som skakade om hela familjen.

– Det är helt okej. Jag uppskattar att ni ställer frågan, säger Marcus Hellgren Smed på telefon från hemmet i Dalarna.

Den fyra år äldre brodern höll på med motocross och skadade sig allvarligt i ryggen. Det ledde till svåra smärtor och nervskador. Hockeysverige.se skriver att "det gjorde att han till slut inte orkade mer".

Förlusten blev självklart obeskrivlig för alla runt omkring.

Artikelbild

– Det var många tunga år, väldigt tunga, och det är ändå bra att jag har haft hockeyn.

– Spontant kändes det också bra att jag bodde på ett ställe som Leksand eftersom det annars kanske hade varit lätt att sluta med hockeyn och börjat med något annat. Det kunde varit så att jag hade lockats till andra grejer och inte fortsatt med idrott när det var som mörkas. Jag tycker ändå att jag höll uppe det ganska bra och kunde lägga kraft och energi på hockeyn, fortsätter Marcus Hellgren Smed i intervjun.

På sätt och vis var det också storebror Andreas som uppmuntrade Marcus hockeyintresse.

– Brorsan var fyra år äldre än mig och min stora hjälte. Han spelade innebandy och spelade mycket landhockey hemma på gården. En del av det han och jag gjorde tillsammans gjorde att jag gillade att stå i mål.. Och han hade en målvakt att skjuta på. Så det var väl så allt började.

Marcus Hellgren Smed tog aldrig klivet upp i Leksands A-lag. I stället har han tagit en egen väg via AIK:s J20-lag och fyra division 1-säsonger i Enköping, Mörrum och Borlänge.

Nu kliver han alltså upp till allsvenskan där han ska tampas med Norrköpingssonen Viktor Kokman om en plats i Vita Hästen-målet. De är inte helt obekanta med varandra.

– Vi var på någon målvaktscamp i Ludvika tillsammans, men annars känner jag honom mest genom kompisar. Han var ju i Borlänge säsongen innan mig. Vi har pratat lite nu innan jag ska flytta ner. Det verkar vara en grym kille. Jag vet att han är snäll och jag ser fram emot att jobba med honom.

LÄS MER: Kokman: "Som en åttaåring när jag träffade dem"

Nyförvärvet är laddad inför det stundande äventyret i Norrköping.

– Jag har ju hoppats att något lag ska höra av sig när jag haft en bra säsong. Samtidigt vet jag att det är väldigt många bra målvakter i Hockeyallsvenskan. Även många bra målvakter som inte får plats och då gäller det att vara ödmjuk inför det. Klart att jag då blev glad när Hästen hörde av sig och visade att man verkligen ville ha mig, säger Hellgren Smed.

Han kommer också att återse tränaren Leif Strömberg som han känner till lite sedan tidigare.

– När jag var ungdomsspelare i Leksand var han där, men jag har inte tidigare haft någon riktig personlig kontakt med honom. Han verkar vara väldigt härlig och bra att prata med. Det känns som att han är en ledare som anammar att få ihop gruppen, att alla ska dra åt samma håll.

– Jag tror också det är rätt recept för oss i Hästen den här säsongen. Vi är många unga och kan vi alla dra åt samma håll så kan det bli kanonbra.