Det var efter säsongens sista match borta mot Almtuna som Haag anmäldes för sin tackling på hemmaspelaren Gustav Lindström.

Straffet från disciplinnämnden kom snabbt och det var hårt: 17 dagars avstängning (14–30 september) och 6 900 kronor i böter.

– Jo, jag har hört det men det var min pappa som berättade det. Det är ingen som har kontaktat mig, varken på telefon eller mail. Det gör det ännu sämre att jag inte har blivit kontaktad personligen. Det blev en liten chock faktiskt när pappa ringde, berättar Villiam Haag.

Har du fått något sådant här straff förut?

– Nej, det är första gången. Det är väl en erfarenhet också även om det självklart är väldigt tråkigt.

Båda straffen svider och den 24-årige göteborgaren har svårt att avgöra vilket som är värst.

– Om jag jämför med spelprogrammet från den förra säsongen så missar jag fyra matcher och det känns väldigt hårt, konstaterar han.

Pengarna då?

– Självklart känns det. Vi har inga superlöner och det tar ganska hårt på ekonomin.

Villiam Haag ser dock ut att klara sig från den smällen. En privat insamling bland Vita Hästens fans drog igång direkt och på lördagskvällen hade swishandet nått 5 300 kronor. Det är ingen vild gissning att det kommer fortsätta stiga ända till 6 900 kronor.

– Oj. När du säger den summan är det en otroligt rolig överraskning. Helt magiskt. Jag hörde att det var en insamling men inte att det var så mycket.

Vad säger du om det?

– Att vi har de bästa fansen. Så har det känts sedan jag kom dag ett också. Vi spelare är som en grupp med alla runt omkring också.

Rent generellt finns det också en diskussion om det är moraliskt rätt att hjälpa till på det här sättet. Många tycker att spelaren själv ska få stå för sina konsekvenser, inte minst när det gäller tacklingar.

– Jag förstår vad du menar. Men man har ju ett val också, om man vill stötta mig. Men om man vill det är det bara att bocka och buga. Jag ställer inga krav på det, säger Villiam Haag.

Hur ser du på tacklingen i sig?

– Spelet går så fort. Han sköt och skottet täcktes. Jag upplevde det som att pucken var kvar i situationen och fullföljde. Men jag var inte ute efter att utsätta någon annan spelare för fara. I efterhand, på video, kan man se det på ett sätt. Men just då var det ett beslut som jag tog.

Villiam Haag är inte den förste Vita Hästen-spelaren som blir avstängd i efterhand den här säsongen. Christian Kåsastul blev det två gånger.

Och ser man det åt andra håller har Hästen drabbats av flera tuffa smällar, inklusive flera hjärnskakningar, utan att motståndarspelaren har stängts av.

Det är förmodligen en slump men den har drabbat Hästen hårt i så fall.

– Jag håller med om att vi har råkat mer illa ut. Förmodligen är det väl inget man kan göra något åt, mer än att hoppas att det jämnar ut sig nästa säsong. Jag tycker man ska gå efter konsekvensen av tacklingarna också. Jag blev ju axelskadad och borta i två och en halv månad i början av säsongen, utan att det blev någon avstängning, säger Villiam Haag.

Liksom de flesta i laget har han utgående kontrakt, men han blir gärna kvar i Norrköping.

– Det är en trivsam förening och det känns som hemma med alla spårvagnarna. Jag stannar gärna om jag får möjlighet. Jag vill spela där jag utvecklas bäst.